China ripostează după ancheta cerută de Biden privind originea COVID: Relansează o teorie care susține că virusul ar fi pornit din SUA

Data actualizării: Data publicării:
virusul sars-cov-2 vazut la microscop
Reprezentare grafică a coronavirusului SARS-CoV2. Foto: Profimedia Images

Cererea președintelui american Joe Biden pentru o nouă investigație asupra originilor coronavirusului SARS CoV-2 a iritat Beijingul. China răspunde cu o „contrateorie a conspirației” care susține că virusul ar fi pornit, de fapt, din SUA, relatează CNN.

Președintele american Joe Biden a cerut miercuri comunității serviciilor de informații să-și „dubleze” eforturile pentru a putea stabili o concluzie definitivă privind originea coronaviruslui, având în vedere că acum ambele ipoteze - virus dezvoltat pe cale naturală sau virus creat în laborator - sunt discutate, fără a putea fi favorizată vreuna din ele. Liderul de la Casa Albă vrea să primească un raport în trei luni.

Acest anunț a stârnit mânia Beijingului.

„Statelor Unite nu le pasă deloc de fapte sau adevăr și nici nu sunt interesate de un studiu științific serios asupra originilor virusului. Singurul lor scop este să folosească pandemia pentru stigmatizare și manipulare politică”, a declarat Ministerul de Externe chinez prin purtătorul său de cuvânt, Zhao Lijian.

El a făcut apoi referire la Fort Detrick, un laborator de cercetare biomedicală al armatei SUA din Maryland, care a fost asociat, fără dovezi însă, de apariția virusului de către oficialii chinezi și mass-media chineză de stat.

„Ce secrete sunt ascunse în suspectul Fort Detrick și în cele peste 200 de bio-laboratoare americane din întreaga lume?”, a spus Zhao. El a adăugat că SUA „datorează o explicație lumii”.

Teoria Fortului Detrick a fost vehiculată pentru prima dată în relatările mass-media de stat chineze în martie anul trecut, dar a câștigat adepți în China la începutul acestui an, în perioada în care o delegație a OMS a vizitat Wuhanul pentru a examina originile virusului.

Când acea anchetă s-a încheiat, în februarie, ministerul chinez de Externe a cerut SUA să urmeze exemplul Chinei pentru a „acționa într-o manieră pozitivă, bazată pe știință și cooperare” și să invite experți OMS la „pentru un studiu de urmărire a originii” coronavirusului.

În martie, OMS a publicat un raport al anchetei sale făcute în China, concluzionând că este „extrem de puțin probabil” ca virusul să fi provenit dintr-un laborator. Raportul a atras critici din partea guvernelor din întreaga lume cu privire la chestiuni de transparență.

Însă, din punctul de vedere al Beijingului, există puține motive pentru a accepta o altă anchetă, indiferent cât de mult o susține Washingtonul.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri