China sare în apărarea Rusiei în criza din Ucraina: „Extinderea NATO este o problemă”

Data actualizării: Data publicării:
Ambasadorul chinez la ONU, Zhang Jun
Ambasadorul chinez la ONU, Zhang Jun. Foto: Profimedia Images

China a acuzat, joi, Statele Unite, fără a le numi, că au alimentat criza din Ucraina prin extinderea NATO cu o „mentalitate de Război Rece”. China se implică în tensiunile Rusia-Occident, izbucnite după ce Rusia a desfășurat peste 150.000 de militari la granița Ucrainei și a adoptat o poziție amenințătoare la adresa acesteia și Occidentului.

„China apreciază că toate părţile implicate ar trebui să lase raţiunea să le conducă şi să tindă spre o reglementare politică, abţinându-se de la orice act de natură să exacerbeze tensiunile sau să alimenteze criza”, a declarat ambasadorul chinez la ONU, Zhang Jun.

„Nimic nu se întâmplă fără motiv. Extinderea NATO este o problemă care nu poate fi omisă din tensiunile legate de Ucraina. Extinderea constantă a Alianţei Nord-Atlantice, în siajul Războiului Rece, este împotriva vremurilor noastre, de a şti să păstrăm securitatea comună”, a adăugat diplomatul chinez.

„Securitatea regională nu poate fi garantată prin extinderea unui bloc militar. Aceasta este valabil atât pentru Europa, cât şi pentru alte regiuni din lume”, a continuat Zhang Jun.

Referindu-se implicit la SUA, diplomatul a subliniat că în lume există „o ţară care refuză să renunţe la mentalitatea sa de Război Rece, care spune una şi face altceva pentru a ajunge la o superioritate militară”.

Zhang spune că SUA „ a creat mici cercuri trilaterale care urmăresc să provoace confruntarea” și în regiunea Asia-Pacific.

„Acesta nu urmăreşte decât să creeze tulburări în regiunea Asia-Pacific şi ameninţă stabilitatea regională în detrimentul ţărilor care o compun”, a susținut ambasadorul chinez.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri