China se declară victimă în incidentul cu balonul descoperit deasura Statelor Unite. „Un pretext pentru a ataca şi defăima China”

Data publicării:
balon spion
Oficialii americani știau de existența a încă patru baloane de supraveghere chineze, în afara celui care a zburat deasupra continentului american și care a fost doborât în februarie, arată documente scurse de la Pentagon. Foto: Profimedia Images

Beijingul a declarat sâmbătă că survolul controversat al unui balon de observaţie deasupra Statelor Unite este folosit de Washington ca un pretext pentru „defăimarea” Chinei. „China nu a încălcat niciodată teritoriul şi spaţiul aerian al unei ţări suverane”, afirmă Ministerul de Externe de la Beijing.

Pentagonul a anunţat vineri că a detectat un aerostat mare deasupra Statelor Unite şi a asigurat că nu are îndoieli cu privire la provenienţa chineză şi la utilizarea lui în scopuri de spionaj.

Un al doilea balon a fost descoperit plutind deasupra Americii Latine.

Autorităţile chineze, care s-au referit la o intruziune „involuntară”, şi-au exprimat „regretele”.

În urma acestui incident ce face vâlvă în Statele Unite, şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a amânat o rară vizită planificată la Beijing, destinată să relaxeze tensiunile cu rivalul chinez.

„Unii politicieni şi mass-media americane folosesc incidentul ca un pretext pentru a ataca şi defăima China”, a declarat sâmbătă Ministerul chinez de Externe într-un comunicat citat de AFP, potrivit Agerpres.

„China respectă întotdeauna cu stricteţe dreptul internaţional (...) şi nu a încălcat niciodată teritoriul şi spaţiul aerian al unei ţări suverane”, adaugă ministerul referitor la zborul deasupra Statelor Unite al unui balon de observaţie chinez.

Vizita lui Antony Blinken la Beijing, programată iniţial pentru duminică şi luni, este „amânată” şi va fi reprogramată când „sunt îndeplinite condiţiile” potrivit unui înalt responsabil al secretarului de stat, sub condiţia anonimatului.

„În realitate, nici China, nici Statele Unite nu au anunţat (oficial) o vizită”, a comentat sâmbătă Ministerul chinez al Afacerilor Externe.

„Publicarea informaţiilor (legate de această vizită) este doar decizia Statelor Unite”, a adăugat ministerul.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri