China și Iranul strâng legăturile și pun în aplicare un acord strategic. Ce prevede acest parteneriat întărit rămâne secret

Data publicării:
Ministrul chinez de externe Wang Yi şi omologul său iranian Hossein Amir-Abdollahian pozaza salutandu-se cu cotul
Ministrul chinez de externe Wang Yi (dreapta) şi omologul său iranian, Hossein Amir-Abdollahian, au avut o întâlnire la Wuxi, în estul Chinei Foto: Profimedia Images

China, critică faţă de sancţiunile americane impuse regimului de la Teheran, a anunţat sâmbătă că începe aplicarea unui acord strategic încheiat cu Iranul, întărind astfel cooperarea bilaterală, economică şi politică, cu această republică islamică ce are relații tensionate cu Washingtonul.

China şi Iranul au semnat acest acord în 2021, după ani de negocieri. Acest parteneriat de amploare acoperă domenii variate precum energia, securitatea, infrastructura şi comunicaţiile. Nu au fost făcute publice multe detalii despre acest acord secret, dar The New York Times informa în 2020, citând un proiect al acordului, că acesta ar garanta o aprovizionare constantă cu petrol pentru China, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Ministrul chinez de externe Wang Yi şi omologul său iranian Hossein Amir-Abdollahian au anunţat începerea punerii în aplicare a acestui acord în timpul unei întâlniri care a avut loc vineri, la Wuxi, în estul Chinei, a anunţat Ministerul de Externe la Beijing într-un comunicat.

Petrolul iranian este important pentru China

Beijingul este un partener comercial important pentru Iran şi a fost unul dintre cei mai mari cumpărători de petrol ai săi înainte ca preşedintele american Donald Trump să reimpună sancţiuni unilaterale în 2018. Oficial, Beijingul a încetat importul de petrol din Iran, dar analiştii spun că ţiţeiul iranian continuă să ajungă în China, figurând ca importuri din alte ţări.

De altfel, Wang Yi a declarat vineri că ţara sa va continua să se opună „sancţiunilor unilaterale ilegale împotriva Iranului”.

China urmăreşte de mai mult timp să consolideze legăturile cu Teheranul, preşedintele chinez Xi Jinping descriind Iranul drept „principalul partener al Chinei în Orientul Mijlociu” în timpul unei vizite întreprinse în 2016.

Citiți și: De ce este Orientul Mijlociu prins la mijloc în rivalitatea dintre SUA și China. „Regiunea a devenit teatru al competiției geopolitice”

Iranul negociază programul său nuclear cu puterile occidentale

Întâlnirea celor doi miniştri a avut loc în timp ce la Viena continuă discuţiile asupra unui potenţial acord care să pună capăt dezvoltării de arme nucleare de către Teheran.

Acordul din 2015, încheiat între Iran, Statele Unite, China, Rusia, Marea Britanie, Franţa şi Germania, prevedea reducerea sancţiunilor în schimbul limitării programului nuclear de către Iran. Statele Unite s-au retras însă din acord în 2018, reimpunând sancţiuni dure şi determinând Teheranul să renunţe treptat la angajamentele asumate.

Discuţiile pentru salvarea acordului nuclear au început la sfârşitul lunii noiembrie, după o pauză, în iunie, când Iranul s-a concentrat pe alegerile interne în urma căruia a rezultat un guvern ultraconservator.

China consideră că Statele Unite sunt responsabile pentru starea actuală a acordului, i-a spus declarat ministrul Wang omologului său iranian.

Partenerii noștri