China și Rusia, principalele îngrijorări ale liderilor NATO: SUA și Europa trebuie să rămână unite în fața regimurilor autoritare

Data publicării:
liderii nato la poza de grup
Fotografie de grup a liderilor statelor membre NATO. Foto: Profimedia Images

Summitul NATO s-a încheiat cu o declarație comună de 79 de puncte, în care șefii de stat și de guvern ai statelor membre NATO au evidențiat „amenințarea” reprezentată de Rusia și „provocările” generate de China la adresa ordinii internaţionale.

„Ne confruntăm cu amenințări multidimensionale, provocări sistemice din partea unor regimuri asertive și autoritare, precum și cu provocări legate de securitatea țărilor noastre și a cetățenii noștri”, se arată în comunicatul comun al liderilor NATO.

„Toți liderii au fost de acord că Europa și America de Nord, într-o epocă de concurență globală, trebuie să rămână unite în NATO, pentru a ne apăra valorile și interesele, mai ales într-un moment în care regimurile autoritare, precum Rusia și China, contestă regulile bazate pe ordinea internațională”, este una din concluziile summitului NATO din Buxelles.

Totodată, liderii NATO au mai specificat că acțiunile agresive ale Rusiei constituie o amenințare la adresa securității euro-atlantice, subliniind în același timp îngrijorarea față de politicile coercitive care sunt în contrast cu valorile fundamentale ale Alianța Atlanticului de Nord.

„Influența tot mai mare a Chinei reprezintă provocări pe care trebuie să le abordăm împreună ca Alianță”, se mai precizează în declarația finală a summitului NATO de la Bruxelles.  

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat la conferința de presă de la finalul summitului că starea de spirit printre liderii NATO a fost astăzi ca „prima zi după întoarcerea la școală”, subliniind în același timp că președintele Joe Biden se simte obligat faţă de securitatea europeană şi este dispus să investească mai mult în Alianţă. De altfel, toți aliații și-au asumat un angajament la fel de puternic, a transmis Jens Stoltenberg.

Secretarul General al NATO a mai precizat că Alianța rămâne deschisă către dialog, dar își păstrează capacitățile de apărare puternice pentru a evita orice escaladare.  

Cancelarul german Angela Merkel, aflată la ultima prezență la un summit NATO, a declarat că este important ca NATO să privească China ca pe o potențială amenințare, însă păstrând relațiile cu aceasta.

„Dacă te uiți la amenințările cibernetice și amenințările hibride, dacă te uiți la cooperarea dintre Rusia și China, nu poți ignora China pur și simplu”, a declarat Merkel reporterilor, la finalul summitului. „Trebuie să găsim echilibrul potrivit”, a spus, însă, cancelarul german.

Liderii NATO au căzut de acord în privința Agendei 2030 și au luat decizii în mai multe domenii, inclusiv să acționeze mai responsabil în domeniul cibernetic și în domeniul maritim.

De asemenea, liderii NATO au condamnat China pentru că încearcă să își extindă arsenalul armelor nucleare, cooperând cu Rusia în vederea realizării de exerciții militare în zona euro-atlantică.

„Solicităm Chinei să își respecte angajamentele internaționale și să acționeze responsabil în sistemul internațional, inclusiv în domeniile spațial, cibernetic și maritim, în concordanță cu rolul său de putere majoră”, transmit liderii NATO.

O altă concluzie a întâlnirii de azi e reprezentată de faptul că NATO nu ignoră Europa de Est.

„Suntem alături de partenerii noștri Ucraina și Georgia și vom continua să le susținem reformele și să îi aducem mai aproape de NATO. La summitul de astăzi există o convergență în ceea ce privește viitorul Alianței,” a mai spus Stoltenberg.

Citește și Klaus Iohannis, după Summitul NATO: Securitatea României și a cetățenilor săi este mai bine asigurată

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri