Video China spune că Xi nu l-a certat pe Trudeau la G20. Cei doi lideri au avut o discuție incomodă în văzul presei în Bali

Data actualizării: Data publicării:
Xi Jinping vorbește și gesticulează în fața lui Justin Trudeau
Xi Jinping și Justin Trudeau au avut o conversație incomodă la G20. Foto: Captură Youtube/Guardian News

Diplomația chineză a transmis, joi, că Xi Jinping nu a intenționat să-l critice pe prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, la summit-ul G20 după ce un incomod schimb de replici dintre cei doi lideri a fost surprins de camerele de filmat la summit-ul G20, scrie Reuters.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ministerul chinez de externe a transmis că guvernul de la Beijing sprijină discuțiile oneste atâta timp cât ele se poartă de la egal la egal. Chinezii spun că speră că vor fi făcute acțiuni din partea Canadei pentru a îmbunătăți relațiile bilaterale.

„Clipul video pe care l-ați menționat a fost, într-adevăr, o scurtă conversație pe care cei doi lideri au avut-o la summit-ul G20. Este foarte normal. Nu cred că ar trebui interpretat că președintele Xi a criticat sau că a acuzat pe cineva”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomației chineze, Mao Ning.

Într-un clip video transmis de posturile de televiziune canadiene și preluat de presa internațională, un translator al lui Xi Jinping poate fi auzit spunându-i lui Trudeau că „tot ce am discutat a fost scurs în presă, nu este corect”. Xi poate fi auzit spunând în mandarină, vizibil iritat: „Nu este normal și nu am făcut-o așa”.

În imagini, dictatorul chinez vorbește agitat și peste translator și nu-l lasă pe acesta să-i mai traducă ce spune Trudeau în engleză, preferând să răspundă direct premierului canadian – Xi îi spune lui Trudeau că „dacă există sinceritate, putem comunica cu respect mutual, altfel, rezultatul nu va fi ușor de văzut”.

Mao spune că Xi nu l-a amenințat pe Trudeau și că a fost vorba de conversație „normală” în care cei doi lideri „și-au spus punctele de vedere”.

Trudeau a confirmat conversația pe care a avut-o cu Xi, dar și temele de discuție care au apărut, apoi, în presă.

„Canada face publice pentru cetățenii săi informațiile din conversațiile pe care le poartă în numele lor”, a spus Justin Trudeau, referitor la schimbul de replici de la G20.

Tensiuni între China și Canada

„Tot ceea ce noi am discutat ieri a fost scurs către presă, ceea ce nu este corect. Şi nu în acel mod s-a desfăşurat conversaţia”, i-a spus Xi lui Trudeau când s-a intersectat cu acesta în timpul summitului, conform înregistrării video surprinse de un jurnalist al postului canadian CTV.

„Dacă există sinceritate, vom avea o atitudine de respect reciproc în desfăşurarea dialogului. Altfel, nu este uşor de spus care va fi rezultatul”, a adăugat preşedintele chinez. „În Canada, noi credem în dialogul liber, deschis şi sincer”, i-a replicat Justin Trudeau.

„Voi continua să caut să lucrăm constructiv împreună, dar vor fi lucruri asupra cărora nu vom fi de acord”, a continuat el. Aparent iritat, Xi i-a răspuns: „hai să creăm condiţiile!”, iar apoi i-a întins mâna lui Trudeau, afişând o atitudine prietenească, şi a plecat mai departe.

Întrevederea între Xi şi Trudeau la summitul G20 a fost prima lor discuţie în ultimii trei ani şi nu a avut statutul de întâlnire oficială.

Potrivit presei, Trudeau a acuzat „ingerinţele” Chinei în alegerile canadiene. Relaţiile dintre Canada şi China sunt tensionate ca urmare a arestării de către Canada, în anul 2018, la cererea SUA, a managerului financiar al companiei Huawei, Meng Wanzhou, China a arestat doi cetăţeni canadieni acuzaţi de spionaj. Wanzhou a fost eliberat în anul 2021, în schimbul celor doi canadieni.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...