China, ultimatum pentru Coreea de Nord

Data publicării:
Kim-Jong-un-628729

China, care asigură 90% din comerţul extern al Coreei de Nord, se află în avanpostul sancţiunilor adoptate în septembrie de ONU, după ultimul test nuclear al regimului lui Kim Jong-un.

Consiliul de Securitate le-a dat termen patru luni ţărilor membre să închidă întreprinderile cu capital nord-coreean.

În China, acest lucru înseamnă o dată-limită stabilită pe 9 ianuarie. Societăţile vizate au fost anunţate că inspecţii vor avea loc după această dată, cu scopul de a verifica faptul că au fost închise, a declarat pentru AFP un funcţionar de la Ministerul chinez al Comerţului, potrivit News.ro

Aceasta este o veste proastă pentru cele patru firme de import-export instalate pe o străduţă, la Beijing, lângă Ambasada Coreei de Nord, pe care flutură o banderolă ce proclamă „viaţă lungă iubitului conducător suprem Kim Jong-un”.

Într-unul dintre ele, numit „Victoria eternă”, bărbatul care a deschis uşa AFP, spune că întreprinderea cumpără din China produse de primă necesitate. El nu se abţine deloc în declaraţii la adresa lui Donald Trump, pe care-l acuză că se află la originea sancţiunilor impuse ţării sale.

„Din cauza acestui nenorocit, ţara noastră suferă mult. Avem doar dispreţ faţă de el”, dă el asigurări, fără să poată să spună ce se va întâmpla cu întreprinderea după 9 ianuarie. „Ce contează aceste ameninţări? Noi mizăm pe propriile forţe. Profităm de economia noastră autosuficientă”.

INVESTITORI LA TRIBUNAL

Aceeaşi incertitudine la Yuliuguan, un restaurant coreean, unde o chelnerită dă asigurări că nu este vizată de această dată-limită. „Eu mă supun patriei mame”, declară ea, într-o chineză ezitantă.

Localul, care-şi laudă „frumoasele doamne nord-coreene în rochie naţională”, dispune de o estradă de spectacole muzicale şi de etajere cu false exemplare de „Război şi Pace”, romanul scriitorului rus Leon Tolstoi.

Restaurantele nord-coreene erau la modă la Beijing acum câţiva ani, în rândul noilor îmbogăţiţi sau nord-coreenilor aflaţi în trecere. Unele au fost deschise în parteneriat, chinezii punând capitalul, iar nord-coreenii spectacolul şi bucătăria.

Însă lucrurile au luat uneori o întorsătură nefavorabilă, ca în cazul lanţului de restaurante Begonia, care s-a încheiat la tribunal. investitorul chinez l-a acuzat pe partenerul său nord-coreean că nu i-a dat niciodată partea de profit. Unele restaurante din lanţ sunt încă deschise, dar angajaţii spun că nu au veşti de la patron.

SOCIETĂŢI FANTOMĂ

Alte întreprinderi din Coreea de Nord par deja fantomatice.

Societatea Beijing Wanjing Science şi Technologie de exemplu, pare că şi-a schimbat frecvent adresa în ultimii ani, rămânând totuşi în acelaşi turn de birouri, ocupat de asemenea de gigantul informatic american Hewlett Packard.

Potrivit Registrului Comerţului, întreprinderea este specializată în producerea de programe informatice. Însă o fostă contabilă dă asigurări că nu cunoaşte exact activitatea acesteia.

Un vecin de la ultima adresă a declarat pentru AFP că societatea şi-a făcut bagajele în urmă cu aproximativ şase luni, odată cu cei patru-cinci tineri care ocupau aceste birouri în care nu intra niciun client.

„Erau foarte rezervaţi”, spune vecinul. „Locuiau şi munceau în apartament”.

La Centrul de Artă Tradiţională din Coreea, care vinde artizanat nord-coreean, se dau asigurări că nu se va închide. Însă un tablou, cu o coreeană, care înfruntă o furtună de zăpadă cu un afiş în mână, pare mai puţin categoric. „Întotdeauna gata”, proclamă afişul.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri