China vrea să deschidă o ambasadă la Londra pe un teren care a aparținut familiei regale. Locuitorii îi cer lui Charles să intervină

Data publicării:
Royal Mint Court Londra
După ce a fost abandonată, clădirea istorică a Monetăriei Regale a Marii Britanii pe care Beijingul vrea să o transforme într-o ambasadă uriașă, a fost locuită de persoane fără adăpost din Londra. Foto: Profimedia Images

China a cumpărat în 2018 un teren de peste 2 hectare în estul Londrei și acum vrea să investească câteva sute de milioane de dolari pentru a-l transforma în noua sa ambasadă din Marea Britanie, scrie CNN. Oamenii care locuiesc pe teritoriul deținut de autoritățile chineze spun că Beijingul îl va folosi pentru a întreprinde activități diplomatice secrete și îi cer regelui Charles să intervină.

Consiliul local al cartierului londonez Tower Hamlets, aflat în estul Londrei, va decide pe 1 decembrie soarta terenului pe care se află niște birouri dezafectate și o clădire grandioasă (numită Royal Mint Court), construită în secolul al XIX-lea, unde se produceau cândva monedele Marii Britanii.

Dacă planul este aprobat, construirea ambasadei va deveni una dintre cele mai mari misiuni diplomatice ale Chinei din lume. Ambasada va fi dotată cu cazare pentru sute de angajați, vor exista schimburi culturale și un centru de afaceri.

Rezidenții unui complex de apartamente situat la granița cu zona chineză, vizavi de Turnul Londrei, unde se dorește construirea ambasadei, și-au exprimat îngrijorările în legătură cu aceste planuri. Zona unde locuiesc ei este pe teritoriul deținut de China, dar nu e parte a locului în care se dorește construirea ambasadei.

Printr-o scrisoare către Regele Charles, locuitorii din zonă cer răscumpărarea teritoriului, susținând că actualul proprietar, China, îl va transforma într-un centru pentru activități diplomatice obscure.

„Este de necrezut cât de bine se descurcă China, aici, în Marea Britanie, dar și în alte părți ale lumii, pentru că nimeni nu vrea să-i supere”, a spus David Lake, președintele grupului de rezidenți. „Aceasta este o țară cu adevărat periculoasă, condusă de un dictator deosebit. Nu aș avea deloc încredere în guvernul chinez”.

„Mă tem că va avea loc un incident diplomatic”

„Mă tem că va avea loc un incident diplomatic, deoarece puterile de care dispune guvernul chinez sunt extinse și excesive”, a scris același reprezentant într-o scrisoare pentru regele Charles, văzută de CNN.

Un raport de la începutul acestui an al lui Ann Corbett, responsabil pentru siguranța comunității din cartierul londonez Tower Hamlets, spunea că orice proteste în jurul ambasadei, odată ce China se va muta, ar necesita probabil o prezență considerabilă a poliției și ar cauza inevitabil perturbări pentru locuitorii din apropiere.

Guvernul britanic a promis că va acționa pe baza rapoartelor. Ministrul Securității, Tom Tugendhat, a declarat Camerei Comunelor pe 1 noiembrie: „Rapoartele secțiilor de poliție din Regatul Unit sunt, desigur, extrem de îngrijorătoare și vor fi luate foarte în serios. Orice țară străină care operează pe teritoriul Regatului Unit trebuie să respecte legislația britanică.

Tugendhat a adăugat: „Protecția oamenilor din Regatul Unit este cea mai importantă. Orice încercare de a repatria o persoană nu va fi tolerată.”

La începutul acestui an, consilierii din Tower Hamlets au luat în considerare redenumirea străzilor din jurul sediului Royal Mint Court pentru a protesta împotriva tratamentului acordat de Beijing grupurilor minoritare, în special împotriva politicilor sale împotriva uigurilor musulmani din regiunea Xinjiang din nord-vestul Chinei, sugerând nume de străzi ca Piața Tiananmen, Curtea Uigură, Hong Kong Road și Tibet Hill.

Tower Hamlets are cel mai mare procent de locuitori musulmani din orice cartier de la Londra, conform datelor recensământului populației din Regatul Unit.

„Este greșit ca guvernul chinez să aibă asupra noastră aceleași drepturi pe care le avea Regina Elisabeta”

Când încă mai deținea terenul, în urmă cu aproximativ 30 de ani, Crown Estate, care gestionează interesele de proprietate publică ale monarhiei britanice, a construit un set de apartamente mici pe o parte a amplasamentului, ca parte a unei scheme guvernamentale de a oferi locuințe pentru „lucrători cheie”, cum ar fi ofițerii de poliție și asistentele medicale. Regina Elisabeta a II-a a fost fotografiată deschizând moșia în 1989.

„Considerăm că este greșit ca guvernul chinez, ca superputere globală, să aibă asupra noastră aceleași drepturi pe care le avea Regina Elisabeta atunci când a acceptat contractele de închiriere”, a scris Lake, reprezentantul rezidenților, în scrisoarea sa către Regele Charles.

Locuitorii de la Royal Mint Court spun că ar fi liniștiți dacă terenul ar fi cumpărat înapoi de suveranul britanic. „Ne-ar ajuta să simțim că facem parte din Regatul Unit, protejați de Coroană și de legile Angliei.”, a scris reprezentantul rezidenților.

Editor: Florina Curcă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri