Chinezii se plâng că nu mai pot cumpăra coli A4, devenite simbolul protestelor. Ce spune principalul lanț de papetărie

Data publicării:
Oamenii folosesc coli albe pentru a demonstra împotriva cenzurii.
Proteste în China. Oamenii folosesc coli albe pentru a demonstra împotriva cenzurii. FOTO: Profimedia Images

Manifestanții chinezi au ales colile albe de hârtie ca simbol al protestelor prin care cer încheierea politicii „zero Covid” și, în unele cazuri, demisia președintelui chinez Xi Jinping. Fenomen care a provocat probleme pentru cel mai mare lanț de papetărie din țară, relatează CNN.

Într-un protest simbolic față de cenzură, tinerii demonstranți au ținut în mâini coli de hârtie albă – o metaforă pentru postările critice de pe rețelele sociale, articolele și conturile care au fost șterse de cenzură, în timp ce mii de oameni ieșeau în stradă într-o revoltă fără precedent, în mare măsură ignorată de presa de stat chineză.

Luni, acțiunile M&G Stationery, cel mai mare lanț de papetărie din China, cu peste 80.000 de puncte de vânzare în toată țara, au scăzut cu până la 3% după ce un document difuzat pe scară largă pe rețelele sociale chineze spunea că compania va interzice vânzarea la nivel național de coli de hârtie albă A4, inclusiv online.

M&G Stationery are sediul în Shanghai și își vinde produsele în peste 50 de țări și regiuni din întreaga lume, potrivit site-ului companiei. În prezent, este listată la Bursa din Shanghai și are o capitalizare de piață de 6 miliarde de dolari.

Documentul distribuit pe rețelele sociale spunea că interdicția urmărește „menținerea securității și stabilității naționale” și „să prevină colectarea de către rebeli a unei cantități mari de hârtie albă A4 pe care să o folosească pentru activități subversive ilegale”.

Compania „condamnă cu fermitate” recenta „mișcare a hârtiei albe” din numeroase orașe din China, se mai arăta în document.

La scurt timp după ce acțiunile sale au scăzut, M&G Stationery a declarat că documentul care circula online este fals și că compania a anunțat poliția, potrivit unei declarații publicate pe site-ul Bursei din Shanghai.

„Producția și funcționarea companiei sunt normale”, a spus furnizorul de articole de papetărie.

Totuși, unii utilizatori ai rețelelor sociale chineze spun în continuare că nu au putut să comande hârtie albă A4 din magazinele online ale companiei.

„Dacă zvonul este fals, atunci de ce magazinul lor de pe Taobao nu vinde hârtie A4 în multe părți ale Chinei?” a spus un utilizator al platformei Weibo din provincia Liaoning.

Taobao este una dintre cele mai mari platforme de comerț electronic din China, deținută de Alibaba Group.

Un alt utilizator cu adresa IP în provincia Shandong a spus că livrările de hârtie ar putea să nu se facă pentru locuitorii unor orașe mari precum Beijing și Shanghai.

Protestele din China au fost declanșate de un incendiu petrecut joia trecută în Urumqi orașul, capitala regiunii Xinjiang. 10 oameni au murit și 9 au fost răniți în flăcările izbucnite într-un loc de locuințe, pentru că pompierii nu au reușit să ajungă la timp la ei din cauza măsurilor de izolare anti-COVID.

Orașul a fost în lockdown peste 100 de zile, iar locuitorii nu au putut părăsi regiunea, iar mulți dintre ei au fost forțați să stea acasă. După ce locuitorii orașului s-au revoltat, guvernul local a spus că va ridica lockdwnul în etape, dar nu a oferit un interval de timp clar pentru acest lucru. Dar protestele s-au răspândit rapid în toate orașele din China.

În ultimele zile, demonstrații care exprimă solidaritatea cu protestatarii din China au avut loc în întreaga lume, inclusiv în SUA, Marea Britanie, Canada și Australia.

 

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri