Ciclonul din SUA a îngropat comunități întregi în zăpadă. Oameni dintr-un trib de nativi ard haine în sobă pentru a se încălzi

Data actualizării: Data publicării:
om cu o lopată într-un maldăr de zăpadă înalt cât casa
Foto: Twitter/@HistoryNative

Lideri de trib nativi americani din statul Dakota de Sud au cerut să primească urgent ajutor după ce multe dintre comunitățile lor sunt blocate în zăpadă după furtuna uriașă din această iarnă, relatează BBC.

Mulți dintre acești oameni au rămas fără provizii și bunuri esențiale ca urmare a blocajului. Rezervația Pine Ridge a fost îngropată în 76 cm de zăpadă, dar vântul deosebit de puternic a răscolit-o și a produs grămezi care ajung până la 3,6 metri.

„Ducem o luptă grea pe care o pierdem”, a spus președintele tribului Oglala Sioux, Frank Star Comes.

Anna Halverson, care reprezintă districtul Pass Creek la rezervație a declarat pentru presa locală:

„Avem o urgență extremă aici. Troienele de zăpadă au ajuns în unele locuri la fel de înalte precum casele. I-am văzut pe unii oameni dând foc la haine în sobă pentru că nu au de unde să ia lemn pentru a se încălzi”.

Ea a mai spus și că una dintre familii a rămas fără formulă de lapte praf și fără alte provizii și a stat patru zile blocată în casă, înainte de a porni la un drum de 12 kilometri prin zăpadă pentru a găsi ajutor pentru că bebelușul murea de foame.

Halverson mai spune că oamenii din rezervație sunt disperați și că acceptă ajutoare de la oricine dorește să facă voluntariat în zonă.

„Oricine care poate veni să ne ajute – avem nevoie de orice și de de toate”, a spus ea.

Președintele tribului Oglala Sioux a declarat pentru BBC că oamenii din comunitatea lui au rămas blocați în zăpadă și nu mai au hrană, combustibil sau medicamente.

„Mașinile cu provizii nu mai pot ajunge aici din cauza zăpezii. Uneori încearcă să ajungă și rămân blocați în zăpadă. După ce eliberăm un drum, o zi mai târziu se umple la loc din cauza furtunii”, a spus el.

El a adăugat că mașinile încep să dea rateuri la aceste temperaturi extreme pentru că motorina începe să se transforme în gel din cauza gerului. Unii dintre voluntari au recurs la a folosi cai și sănii pentru a ajunge să dea o mână de ajutor.

Liderul de trib a spus că nu îi este clar câți dintre cei 46.000 de membri ai comunității sale sunt blocați pe teritoriul de peste 12.000 kilometri pătrați al rezervației.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri