Cine este atacatorul de la Podul Londrei. Poliția i-a dezvăluit identitatea

Data actualizării: Data publicării:
usman khan autorul atacului de pe Podul Londrei
Usman Khan, autorul atacului de pe Podul Londrei, fusese condamnat pentru terorism în 2012

Poliția metropolitană a dezvăluit că autorul atentatului de la Londra, împușcat mortal de forțele de ordine, este Usman Khan, care a fost închis în 2012 pentru fapte ce constituie infracțiuni cu caracter terorist. În vârstă de 28 de ani, el fusese eliberat condiționat în decembrie 2018 și purta o brățară electronică de supraveghere în momentul comiterii atacului, scrie Mediafax.

Comisarul Neil Basu de la Poliția Metropolitană a anunțat, printr-un comunicat emis în cursul nopții de vineri spre sâmbătă, că anchetatorii efectuează percheziții la reședința lui Usman Khan din zona Staffordshire. „Suntem în poziția de a confirma identitatea suspectului ca Usman Khan, în vârstă de 28 de ani, care locuia în zona Staffordshire (...) Această persoană era cunoscută autorităților, fiind condamnată în 2012 pentru infracțiuni cu caracter terorist. El a fost eliberat condiționat din închisoare în decembrie 2018, și în mod clar, o direcție crucială a anchetei privește stabilirea modului în care el a ajuns să comită acest atac", a explicat oficialul britanic, citat de The Guardian.

Usman Khan fusese condamnat la opt ani închisoare pentru că plănuia să arunce în aer Bursa din Londra și pentru că înființase o tabără de antrenament terorist. Avea câțiva complici și erau inspirați de rețeaua al-Qaida. A fost arestat în decembrie 2010, iar poliția a găsit acasă la el o hârtie pe care erau scrise de mână alte posibile ținte, printre care Ambasada SUA, domiciliul lui Boris Johnson, pe atunci primar al Londrei, înaltul prelat al Catedralei Sf. Paul și doi rabini.

Două persoane - un bărbat și o femeie - au fost ucise vineri prin înjunghiere pe Podul Londrei de Usman Khan, iar alte trei au fost rănite. Atacatorul a fost împușcat mortal de polițiști. Suspectul purta o vestă de care părea atașată o bombă, care s-a dovedit a fi falsă. Autoritățile au anunțat că incidentul - care a durat cinci minute - este considerat de natură teroristă

Autorul atentatului de la Londra purta o brățară electronică de supraveghere în momentul comiterii atacului, fiind eliberat condiționat, a relatat The Guardian, citând surse din cadrul autorităților.

Poliția a transmis că informațiile disponibile în acest moment sugerează că bărbatul a acționat de unul singur.

Citiți și: Cum a fost anihilat autorul atacului de pe Podul Londrei: cu un extinctor și un dinte de narval

Evenimentul se petrece cu nici două săptămâni înainte de alegerile legislative anticipate, pe care premierul Boris Johnson le-a convocat în 12 decembrie, în perspectiva Brexitului care ar trebui să aibă loc în ianuarie. Deja Boris Johnson, care și-a întrerupt pentru două zile campania electorală, a declarat că ar vrea înăsprirea pedepselor pentru terorism. Premierul a convocat vineri seara celula de criză COBRA, care îi reunește pe principalii responsabili în materie de securitate.

Săptămâna viitoare, mai precis marți și miercuri, Londra va găzdui summitul NATO.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri