Cine este autorul masacrului din California. Mesajul postat pe Facebook înainte de a deschide focul

Data publicării:
Ian David Long era veteran al Marinei Militare a SUA
Ian David Long era veteran al Marinei Militare a SUA

Bărbatul care a ucis 12 oameni și a rănit alți 12 într-un club de noapte din Thousand Oaks, în California, a fost identificat drept Ian David Long, un tânăr de 28 de ani, veteran al Marinei Militare a SUA, relatează CNN.

ian david long, atac armat in sua
Ian David Long, în vârstă de 28 de ani, a fost identificat drept autorul atacului armat din California

În aprilie 2018, poliția din Thousand Oaks a fost chemată la casa în care locuia Ian Davin Long. Tânărul, care a fost militar în Afganistan, se purta ciudat, era furios și irațional. Un psiholog din cadrul poliției s-a întâlnit cu el și a concluzionat că tânărul suferea de stres post-traumatic, după ce se întorsese de pe front.

Polițiștii au decis atunci să nu îl rețină sub legea care permite detenția temporară a persoanelor cu probleme psihice. Șapte luni mai târziu, polițiștii aveau să se întoarcă la casa lui Ian David Long, însă de această dată la percheziții, pentru că tânărul deschisese focul asupra mulțimii de tineri din barul Borderline Bar&Grill.

Autoritățile nu au identificat deocamdată motivul din spatele masacrului din club. Însă cam în același timp cu ora atacului, Ian David Long publicase un mesaj alarmant pe pagina sa de Facebook.

„Sper ca oamenii să spună despre mine că sunt nebun. Nu ar fi extrem de ironic? Da, sunt nebun, dar singurul lucru pe care îl faceți voi după atacurile armate este să trimiteți speranțe și rugăciuni. Sau gânduri bune. De fiecare dată faceți asta, apoi vă întrebați de ce lucrurile astea continuă să se întâmple”, a scris tânărul.

Un amic al lui Long a declarat, pentru CNN, când a citit mesajul, că nu își recunoaște prietenul în acele rânduri: „Nu sună deloc a ceva ce ar fi spus el. Nu știu ce se petrecea în capul lui când a scris asta, dar trebuie să fi fost ceva teribil”.

ian david long atacator sua
Ian David Long era veteran al Marinei Militare a SUA

Martorii atacului armat din California spun că tânărul a venit îmbrăcat în negru, purtând ochelari, și a împușcat un paznic la intrarea în club, apoi o tânără casieră, înainte să deschidă focul asupra mulțimii din local.

Sergentul Ron Helus, unul dintre primii polițiști care au intrat în bar, în urma apelurilor la 911, a fost împușcat și el mortal.

Ian David Long a fost găsit apoi mort de polițiști, care cred că, cel mai probabil, tânărul s-a sinucis.

La locul faptei, autoritățile au găsit un singur pistol, un Glock de calibru 45, care fusese cumpărat legal.

Prietenii lui Long spun că acesta frecventa barul Borderline: „Mergeam împreună acolo. Îi plăcea mult. Uneori râdeam de el pentru că tot trăgea de mine să ieșim să dansăm. Alteori mergeam să bem ceva, să stăm de vorbă și să ascultăm muzică”.

Alți prieteni ai lui Ian David Long spun că acesta nu avea nicidecum un comportament violent. „Nu știu ce naiba s-a întâmplat. Era un băiat fericit, nu am crezut niciodată că ar fi în stare de așa ceva. Era un băiat bun”, „Nu era violent, nu era impulsiv. Era un băiat dulce, care și-a servit țara și voia să termine facultatea să ajute oamenii. Din grupul nostru de prieteni, despre el aveam cea mai bună părere”.

Ian David Long s-a înrolat în Marina Militară a SUA în august 2008, iar între noiembrie 2010 și iunie 2011 a fost plecat în Afganistan. Batalionul în care se afla tânărul a sosit în Afganistan în timpul unei lupte aprige în provincia Helmand.

În 2009, Long s-a căsători, în Honolulu, dar s-a despărțit de soția sa în 2011, iar divorțul a fost finalizat în aprilie 2013. Cei doi nu au avut copii împreună.

În martie 2013, Ian David Long a fost eliberat din marină și s-a întors acasă, unde s-a înscris la cursurile unei universități. Pe un forum, sub pseudonimul ShadowSpear, el povestise că în Afganistan operase o mitralieră semiautomată.

Atacatorul trăia în casa mamei sale

Un vecin al familiei Long spune că mama tânărului „trăia cu spaimă” și se temea de ce ar putea face fiul ei. Femeia nu își făcea griji pentru propria ei siguranță, dar nu mai știa cum să își ajute fiul, care începuse să se poarte tot mai ciudat în ultimul timp.

Vecinul familiei a adăugat că atunci când a văzut poliția în fața casei Long și-a dat seama că Ian fusese cel care a comis atacul armat în care au murit 12 oameni.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
Pensie cu 3.200 lei mai mică la recalculare pentru un pensionar. Ce meserie a avut și cât timp?
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Un artist din Franța a devenit prima persoană care a călătorit într-o mașină zburătoare: „A fost o experiență...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...