Cine este Ursula Von der Leyen, prima femeie propusă la conducerea Comisiei Europene

Data actualizării: Data publicării:
55th Munich Security Conference
FOTO: Getty Images

Liderii europeni s-au oprit asupra Ursulei von der Leyen, ministrul german al Apărării, după ce principalii pretendenţi au fost respinşi. Cariera sa politică nu este lipsită de controverse şi, ca în cazul oricărui compromis, nu toată lumea este mulţumită. Cele mai aspre critici vin chiar din Germania.

Ursula von der Leyen are 60 de ani, s-a născut şi a crescut La Bruxelles, a trăit la Berlin şi în Statele Unite, şi este mamă a şapte copii.

Înainte de a intra în poltică a studiat economia şi medicina.

Pe de o parte are o imagine de pro-europeană convinsă, cea a unui politician cu multă experienţă guvernamentală, care vorbeşte fluent, pe lângă germană, engleză şi franceză. Nu în ultimul rând, are încrederea celor mai influenţi lideri europeni, de la Paris şi Berlin.

Ursula von der Leyen este o colaboratoare apropiată a Angelei Merkel, care a numit-o ministru în toate cele patru guverne ale sale. Era văzută la un moment dat chiar succesoarea acesteia în funcţia de cancelar. A fost pe rând ministru al Familiei, ministrul Muncii şi, de şase ani, este ministrul Apărării. Însă, acest din urmă mandat a fost marcat de numeroase scandaluri: privind acordarea unor contracte de consultanţă de sute de milioane de euro. A fost acuzat inclusiv că şi-ar fi plagiat teza de doctorat, dar i-au fost criticate şi deciziile luate ca ministru.

Ca atare, propunerea Ursulei von der Leyen la şefia executivului european se loveşte în primul rând de nemulţumirea eurodeputaților germani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri