Cine l-a ucis pe liderul organizației teroriste Stat Islamic. SUA: Gruparea „rămâne o ameninţare pentru regiune”

Data publicării:
Refugees Fleeing ISIS Offensive Pour Into Kurdistan
Foto: Guliver / GettyImages

Comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu (CENTCOM) a anunţat miercuri că liderul grupării Stat Islamic (SI), a cărui moarte a fost anunţată mai devreme în cursul zilei de un purtător de cuvânt al grupării jihadiste, a fost ucis de rebeli din sudul Siriei. Americanii avertizează că gruparea teroristă „rămâne o ameninţare pentru regiune”.

„Această operaţiune a fost efectuată la mijlocul lunii octombrie de către Armata Siriană Liberă în provincia Daraa din Siria”, a precizat CENTCOM într-un comunicat citat de AFP, potrivit Agerpres.

„Moartea lui Abu Hassan al-Hashimi al-Quraishi este o nouă lovitură dată grupării Stat Islamic”, se mai arată în comunicat.

Cu toate acestea, forțele SUA avertizează că „SI rămâne o ameninţare pentru regiune”.

„CENTCOM şi partenerii noştri rămân concentraţi pe înfrângerea de durată a SI”.

SI a anunţat miercuri moartea liderului său, irakianul Abu al-Hassan al-Hashemi al-Quraishi. În acelaşi mesaj audio postat pe Telegram de purtătorul de cuvânt al grupării, a fost anunţată numirea unui noul lider, Abu al-Husayn al-Husayni al-Quraishi.

După o ascensiune fulgerătoare în 2014 în Irak şi Siria şi cucerirea de vaste teritorii, gruparea Stat Islamic (sau Daesh) şi-a văzut „califatul” învins de ofensive succesive în aceste două ţări, în 2017, respectiv 2019. De atunci, organizaţia a fost destabilizată de mai multe ori de moartea sau capturarea liderilor săi.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri