Ciocniri violente în Coreea de Sud între săteni și forțele de ordine. Motivul? Scutul antirachetă

Data publicării:
image

Sute de protestatari sud-coreeni s-au ciocnit cu forțele de ordine într-un sat, joi, în timp ce erau montate ultimele componente ale scutului antirachetă THAAD, care va trebui să blocheze muniția balistică a Coreei de Nord, relatează Reuters, potrivit Business Times.

În urma încleștărilor, 30 de persoane au fost rănite. Circa 8.000 de polițiști au spart blocada a 300 de săteni și a mai multor grupuri civice care manifestau împotriva desfășurării sistemului antirachetă, au precizat surse oficiale.

Decizia de a monta scutul THAAD a trezit obiecții puternice din partea Chinei. Beijingul crede că Seulul va folosi radarul sistemului ca să spioneze „adânc” în teritoriul Chinei și acest lucru va dezechilibra balanța de securitate în regiune.

Uniunea Europeană pregătește noi sancțiuni ca răspuns la cel mai recent test nuclear întreprins de Coreea de Nord, sancțiuni ce vor veni să le completeze pe cele avute în vedere de ONU, a anunțat joi șefa diplomației europene, Federica Mogherini, la Tallinn.

SUA și-au prezentat miercuri la ONU proiectul pentru noi sancțiuni internaționale împotriva Coreei de Nord care are în vedere un embargo asupra petrolului (inclusiv a produselor rafinate și gazului lichefiat) cu destinația Coreea de Nord și care vrea să împiedice exportul de textile.

Americanii doresc de asemenea înghețarea bunurilor lui Kim Jong-Un și suspendarea finanțării expaților nord-coreeni în lume, al căror număr este estimat la peste 50.000 de ONU și care reprezintă o sursă importantă de venituri pentru regim.

Propunerea americană la ONU este susținută de Franța și Marea Britanie, dar ar putea să se lovească de veto din partea Chinei și a Rusiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri