Civilii mor pe capete, iar Rusia blochează trimiterea de ajutor umanitar în „iadul de pe pământ” din Ghouta de Est

Data publicării:
ghouta

De la Belgrad, în cursul zilei de joi, șeful diplomației ruse declara că țara sa va lua în considerare un armistițiu de 30 de zile în Siria privind bombardamentele asupra enclavei rebele Ghouta de Est. Ore mai târziu, în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, afirmația lui Serghei Lavrov s-a dovedit un „balon de săpun”.

Rusia a respins, la nivel declarațiilor, în Consiliul de Securitate al ONU rezoluția de armistițiu, înaintată de  Suedia și Kuweit, care viza trimiterea urgentă de asistență umanitară în Ghouta Orientală, unde civilii sunt efectiv prinși – sub raidurile regimului lui Bashar al-Assad, întărite de avioanele rusești și de armamentul Iranului – într-o veritabilă mașină de tocat suflete.

Mai mult, Rusia a susținut, prin vocea emisarului special Vassily Nebenzia, că reportajele despre masacrul din Ghouta de Est sunt niște exagerări de presă, o „psihoză în masă”, scrie The Guardian.

Argumentul invocat de Nebenzia pentru respingerea rezoluției? Armistițiul este unul nerealist și ar putea crea, în decursul celor 30 de zile, o breșă de acțiune pentru grupările rebele anti-Assad din enclavă, printre care Frontul Nusra.

Diplomații spun că este posibil ca rezoluția să fie supusă vineri la vot în Consiliul de Securitate al ONU.

Până acum, Rusia, având drept de veto, a respins 10 rezoluții anterioare în legătură cu dosarul sirian și și-a folosit constant poziția de la ONU pentru a-l proteja pe Bashar al-Assad de orice acțiune comunității internaționale de a-l acuza pe liderul sirian de crime de război.

„Este pur și simplu absurd să susții că aceste atacuri asupra civililor au legătură cu lupta împotriva terorismului”, a declarat Nikki Haley, ambasadorul Statelor Unite la ONU.

„Fără sprijinul Rusiei, aceste pierderi de vieți omenești nu ar fi avut loc”

SUA au denunţat joi „responsabilitatea" Rusiei în bombardamentele lansate de regimul de la Damasc care, începând de duminică, au făcut peste 400 de morţi în enclava rebelă din Sira, transmite Agerpres.

„Fără sprijinul Rusiei pentru regimul sirian, această situaţie şi pierderi de vieţi omeneşti nu ar fi avut loc", a declarat pentru presă purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, Heather Nauert. Cel puţin 46 de civili au fost ucişi joi.

„Asta ne aminteşte de responsabilitatea Rusiei pentru ceea ce se întâmplă acolo", a adăugat ea.

În opinia purtătoarei de cuvânt a Departamentului de Stat american, cei 400 de morţi reflectă eşecul negocierilor de la Astana, în cursul cărora Turcia, care îi sprijină pe rebelii sirieni, Iranul şi Rusia, aliaţi ai regimului lui Bashar al-Assad, s-au înţeles asupra creării unor zone de „dezescaladare" cu scopul reducerii violenţelor în Siria.

„Asta arată faptul că aceste zone de dezescaladare sunt o glumă", a mai spus Heather Nauert.

Între timp, 22 de spitale au fost spulberate de atacurile sistematice ale regimului de la Damasc. Doar trei unități spitalicești mai sunt funcționale la ora actuală. În spitalele neatinse de atacuri, paturile nu ajung, iar răniţi sunt îngrijiţi pe jos, în timp ce sălile de operaţii lucrează la capacitate maximă.

„Suferințele de nedescris la care asistăm aici au fost atent planificate. Situația actuală este rezultatul letal al unei strategii de asediu: blocarea asistenței medicale și distrugerea cu bombe a țintelor civile”, a explicat Susannah Sirkin, directorul de politici medicale al unei organziații non-guvernamentale.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-a pronunţat asupra situaţiei din Siria, cerând „o oprire imediată a oricărei acţiuni de război în Ghouta de Est", pe care o descrie ca fiind „iadul pe Pământ".

Peste 200 de noi tipuri de arme

Rusia a testat „peste 200 de noi tipuri de arme'' în Siria, a afirmat joi un general rus aflat la conducerea unei comisii parlamentare de apărare, în timp ce Moscova este acuzată că participă la raidurile sângeroase asupra bastionului rebelilor din Goutha Orientală, în apropiere de Damasc, relatează AFP.

„Ajutând poporul nostru frate sirian, noi am testat peste 200 de noi tipuri de arme'', a declarat generalul Vladimir Şamanov, fost comandant al trupelor de paraşutişti devenit deputat, vorbind în Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal rus).

„Aceasta a arătat lumii întregi eficienţa armelor ruseşti'', a spus el într-un discurs rostit cu ocazia Zilei Apărătorilor Patriei, sărbătorită în Rusia la 23 februarie, potrivit afirmaţiilor publicate pe site-ul partidului Edinaia Rossia (Rusia Unită), aflat la putere.

Generalul nu a precizat despre ce fel de tipuri de arme este vorba, nici data sau unde au fost acestea testate în Siria.

Noua campanie aerienă a început în ziua în care regimul şi-a consolidat poziţiile în jurul acestei regiuni, în vederea unui asalt terestru, care nu a fost lansat, încă.

Puterea preşedintelui Bashar al-Assad caută să recucerească această enclavă, de unde rebeli trag obuze, uneori soldate cu morţi, asupra capitalei. Ghouta de Est este ultimul bastion aflat sub controlul rebelilor în apropiere de Damasc.

Regimul a reuşit să recucerească mai multe localităţi rebele în împrejurimile Damascului, în virtutea unor aşa-zise acorduri „de reconciliere”, care se traduc în evacuarea combatanţilor, în schimbul încetării bombardamentelor şi asediilor.

Înainte de Ghouta de Est, mai multe zone rebele - precum oraşul Homs, în 2012, sau Alep, în 2016 - au fost zdrobite în bombardamente şi asedii asfixiante impuse de regim cu scopul de a-i obliga pe insurgenţi să depună armele, iar pe civili să fugă.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri