CJUE: Orientarea sexuală nu ar trebui să fie un motiv pentru a refuza un contract cu un lucrător independent

Data publicării:
CJUE spune că dreptul european are întâietate în fața dreptului național, dacă deciziile CCR contravin dreptului UE.
CJUE. Sursă foto: Profimedia Images

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a consolidat joi dispoziţiile antidiscriminare pe piaţa muncii, stabilind că orientarea sexuală nu ar trebui să fie un motiv pentru a refuza un contract cu un lucrător independent, conform unui comunicat oficial, citat de AFP.

Decizia, care extinde aplicarea măsurilor antidiscriminare aflate în vigoare în cadrul UE, urmează unei acţiuni pentru obţinerea de despăgubiri intentată de un lucrător independent polonez care a considerat că televiziunea publică locală i-a refuzat prelungirea colaborării din cauza orientării sale sexuale.

Bărbatul, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, a rămas în 2017 fără colaborarea cu televiziunea publică, bazată pe o serie de contracte de servicii consecutive de scurtă durată. 

Măsura a survenit într-un moment în care, alături de partenerul său, a publicat un video muzical de Crăciun cu scopul de a promova toleranţa faţă de cuplurile formate din persoane de acelaşi sex, notează Agerpres.

În decizia sa, Curtea cu sediul la Luxemburg a stabilit că noţiunea în vigoare de condiţii de acces la piaţa muncii, la activităţi independente sau la o ocupaţie (...) trebuie extinsă larg, pentru a acoperi accesul la orice activitate profesională, indiferent care ar fi natura şi caracteristicile sale, independent de forma de activitate, salariată şi independentă, oricare ar fi forma juridică prin care se exercită această activitate.

A admite că libertatea contractuală permite să se refuze contractarea unei persoane din cauza orientării sexuale ar priva de efectul său util Directiva 2000/78 (în vigoare şi care priveşte crearea unui cadru general în favoarea egalităţii de tratament în materie de angajare - n.r.), şi interdicţia oricărei discriminări bazate pe un astfel de motiv, a explicat CJUE.

Curtea Europeană a lăsat justiţiei locale, cea poloneză în acest caz, sarcina de a aprecia dacă activitatea în cauză răspunde criteriilor definite de legislaţia europeană.

Editor : M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri