Video Clarissa Ward, jurnalist CNN, povestește cum a fost obligată de pe o zi pe alta să se îmbrace în haine musulmane în Kabul

Data actualizării: Data publicării:
Clarissa Ward, jurnalist CNN, a fost obligată de pe o zi pe alta să îmbrace în haine musulmane în Kabul
Clarissa Ward, jurnalist CNN, a fost obligată de pe o zi pe alta să îmbrace în haine musulmane în Kabul. Foto: Captură CNN

Jurnalista CNN, Clarissa Ward, corespondentul postului la Kabul, a simțit pe propria piele schimbarea de regim. Cu o zi înainte ca islamiștii radicali să ocupe Capitala, ea a transmis cu capul descoperit și cu o eșarfă roșie la gât. În prima zi cu talibanii la putere, jurnalista a apărut îmbrăcată din cap până în picioare, purtând chador, un veșmânt negru în care doar fața este vizibilă.

Clarissa Ward a povestit și cum au amenințat-o islamiștii.

Clarissa Ward, corepondent CNN la Kabul, pe 15 august, în ultima zi înainte ca talibanii să ocupe Capitala: "Talibanii sunt la porțile orașului Kabul. Am auzit mai devreme un comunicat de la purtătorul de cuvânt al talibanilor, care a spus că nu vor intra în oraș cu forța, ci că vor să intre pașnic. A îndemnat oamenii să stea acasă, să nu încerce să fugă. A spus că va fi o amnistie generală pentru toți cei care au lucrat cu guvernul sau cu forțele de securitate, atât timp cât nu încearcă să lupte cu talibanii".

A doua zi, pe 16 august 2021, după ce talibanii au ocupat Kabulul, Clarissa Ward a apărut purtând chador, un veșmânt negru în care doar fața este vizibilă. 

"Când plecăm din baza noastră, vedem cine este la putere acum. Luptătorii talibani au inundat capitala. Zâmbitori și victorioși, au ocupat acest oraș cu șase milioane de locuitori în doar câteva ore. Abia dacă au tras câteva gloanțe. Așa ceva nu mă așteptam să văd vreodată. Foarte mulți luptători talibani, în timp ce în spatele nostru este Ambasada SUA. Strigă „moarte Americii!”, dar par prietenoși în același timp. Este absolut bizar. Dar spiritul primitor are o limită, iar prezența mea provoacă tensiuni. Tocmai mi-au spus că mă dau într-o parte că sunt femeie. Povestea de astăzi este despre oamenii care nu sunt pe stradă, care nu se simt în siguranță, care sunt înlemniți de teamă, care se întreabă ce le rezervă viitorul, care se ascund. Sunt zeci de mii, poate chiar sute de mii în acest oraș. Nu putem să-i vedem și nici nu vorbesc, deoarece sunt îngrijorați că vocile lor sunt în mare parte amuțite. Sunt mai puține femei astăzi pe stradă. Astăzi vedem mai multe burka pe stradă și mult mai puține femei."

Citește și: Cum sunt anulate drepturile și libertățile femeilor din Afganistan. „Simt că sunt pe cale să îmi pierd identitatea”

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri