CNN: Cum sunt pregătiți liderii extremei drepte din Franța în școli speciale

Data publicării:
Marion Marechal, nepoata lui Marine Le Pen
Marion Maréchal, nepoata și posibila succesoare a candidatului de extremă dreapta la alegerile prezidențiale, Marine Le Pen, și-a creat propria ei școală. Foto: Profimedia Images

În anul în care extrema dreaptă din Franța a obținut cele mai bune rezultate electorale din istoria sa, rolul de pepinieră al Institutului de Pregătire Politică („Institut de Formation Politique” - IFP) pentru clasa sa politică a devenit mult mai important decât a fost vreodată, scrie CNN. IFP oferă cursuri practice și teoretice în jurnalism, politică și afaceri și a devenit un fel de școală specială de formare pentru tineretul dreptei franceze.

Prima dată când a pășit pe poarta IFP, studentul francez Jacques Smith a remarcat atmosfera primitoare și aerul elitist al locului, dar mai ales faptul că era „înconjurat de persoane și conferențiari de dreapta”.

Smith, un student cu simpatii clare de dreapta, a simțit că nu își găsește locul la universitatea la care studia în apropiere de Paris – Nanterre – pe care o vedea drept o instituție „foarte, foarte de stânga”. Astfel, Smith s-a alăturat Uniunii Naționale Interuniversitare („Union Nationale Interuniversitaire” - UNI), o uniune studențească națională de dreapta.

Încă din primele zile în care și-a început studiile la universitate, unul dintre mentorii săi de la UNI i-a sugerat că ar trebui să se alăture IFP pentru instruire. 

Marion Maréchal și Marine Le Pen
Marine Le Pen și Marion Maréchal. Foto: Profimedia Images

Absolvenții IFP sunt acum parlamentari, consultanți politici și influenceri 

Școala, care a construit rețele și comunități pentru o nouă clasă politică de activiști și profesioniști de dreapta și, chiar, de extremă dreapta, a pregătit studenți care acum sunt membri ai Parlamentului, organizează campanii electorale, oferă interviuri pe CNEWS – echivalentul francez al Fox News – și lucrează ca influenceri de extremă dreapta pe rețelele sociale.

„Obiectivul IFP este foarte clar pentru mine”, a spus Smith. „Este acela de a forma tineretul de dreapta pentru a crea o nouă generație pregătită să facă față provocărilor cu care se confruntă țara”.

A avut deja succes în acest sens. Potrivit directorului școlii, IFP a pregătit peste 2.200 de studenți de la deschiderea sa în 2004, iar în jur de 40% dintre ei au acum responsabilități pe plan politic.

Dintre cei 50 de membri ai anturajului apropiat al fostului candidat prezidențial Eric Zemmour, identificați de ziarul Le Monde, cel puțin o cincime au legături cu IFP în calitate de foști studenți, instructori, oratori, susținători financiari sau admiratori.

Alexandre-Pesey
Alexandre Pesey, director și cofondator al Institutului de Pregătire Politică, susține un discurs la „Convenția Dreptei” de la Paris, 2018. Foto: Profimedia Images

„Valorile dreptei”

Unele dintre seminarele organizate de IFP se intitulează „Un avocat se confruntă cu amenințarea islamistă”, „Protejarea libertății de exprimare, o provocare a timpurilor noastre”, „Valorile dreptei”, „Gen, veganism, nativism: decriptarea semanticilor Stângii”.

„Dincolo de dimensiunile intelectuale și practice ale formării lor, există și o dimensiune de networking”, a spus Alexandre Pesey, director și cofondator al IFP. Legăturile pe care studenții le dobândesc sunt atât „orizontale” – cu alți studenți, cât și „verticale” – cu conferențiari, mentori și alți profesioniști cu aceleași valori.

„Sunt lucruri care au fost create pentru că oamenii s-au întâlnit la IFP”, a spus și Samuel Lafont, unul dintre primii studenți ai școlii. „Le oferă oamenilor idei concrete”. Lafont este cel care s-a ocupat de strategia digitală a campaniei electorale a lui Zemmour.

Lafont a fost unul dintre cei care au creat mișcarea Demonstrație pentru toți („Manif pour tous”), care a organizat proteste împotriva căsătoriilor gay în 2012 și 2013. Momentul cheie a fost atunci când multe grupuri de tineri de extremă dreapta și conservatori s-au adunat și au început să colaboreze atât în persoană, cât și online.

Eric Zemmour Marion Marechal Franța
Din cei 50 de membri ai anturajului apropiat al fostului candidat prezidențial Eric Zemmour identificați de ziarul Le Monde, cel puțin o cincime au legături cu IFP. În poză: Maréchal și Zemmour. Foto: Profimedia Images

Nepoata și posibila succesoare a lui Marine Le Pen și-a creat propria ei școală

Școli precum Institutul de Studii Politice de la Paris sau Școala Națională de Administrație (acum: Institutul Național de Serviciu Public), marile școli selecte din Franța, sunt instituții istorice și reprezintă o rampă de lansare pentru cei care vizează cele mai profitabile domenii de activitate din țară.

Însă, pentru multe persoane de dreapta, instituțiile sunt centre de promovare a ideologiei de stânga și unii disprețuiesc ceea ce oferă ele. „Este mult mai multă libertate la IFP”, a spus Lafont pentru CNN. „Studiile Politice te învață doar un mod de gândire, este foarte mainstream, unele lucruri le poți spune și altele nu poți”.

Marion Maréchal, nepoata și posibila succesoare a candidatului extremei dreapta la alegerile prezidențiale, Marine Le Pen, și-a creat propria ei școală la Lion pe modelul IFP.

Cu toate că brandul unei școli rămâne foarte important pentru obținerea unui job de calitate după absolvire, ceea ce face ca marile școli să rămână în prim-plan, IFP a devenit între timp cea mai prestigioasă școală pentru dreapta franceză.

„Politicienii de dreapta ai zilei de mâine vor trece cu toții prin IFP”, a spus și Alice Cordier, o absolventă și, acum, un instructor al școlii. „De acest lucru sunt aproape sigură”.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri