CNN: Rusia pregătește acte de sabotaj în Ucraina, pentru a justifica o invazie

Data actualizării: Data publicării:
vladimir putin la birou se uita la un interlocutor rasfoind o agenda
Președintele rus Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Statele Unite au informații că Rusia a pregătit un grup de agenți pentru a desfășura o operațiune sub acoperire în estul Ucrainei, în încercarea de a crea un pretext pentru o invazie, relatează CNN, care citează, vineri, sub anonimat, un oficial american.

SUA ar avea dovezi că agenții au fost antrenați pentru război urban și pentru folosirea de explozibili, scopul fiind de a comite acte de sabotaj împotriva înseși forțelor apropiate Rusiei. În același timp, în mediul online, influencerii ruși răspândesc tot felul de idei, pregătind terenul pentru o astfel de perspectivă, astfel încât o eventuală invazie rusă în Ucraina să nu ia pe nimeni prin surprindere și să sune deplin justificată.

Declarațiile oficialului american intervin în condițiile în care și Ministerul ucrainean al Apărării a afirmat, vineri, că serviciile speciale rusești pregătesc acte de provocare împotriva forțelor rusești din Transnistria, în încercarea de a acuza Ucraina. 

Pe de altă parte, site-urile guvernului din Ucraina au fost ținta unui „masiv atac cibernetic”, desfășurat joi seara. Atacul a conținut un mesaj cu avertismentul: „Temeți-vă și așteptați-vă la ce e mai rău”. 

O strategie folosită și în cazul anexării Crimeei

Și consilierul pe probleme de securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a făcut aluzie la astfel de scenarii, în care ar fi fabricate pretexte pentru o invazie, joi, în timpul unei întâlniri cu jurnaliștii. „Comunitatea noastră a primit informații, care acum sunt considerate mai puțin relevante, potrivit cărora Rusia pregătește terenul pentru a avea opțiunea de a fabrica eventual pretextul pentru o invazie”, a declarat Sullivan. „Am văzut o astfel de strategie în 2014. Pregătesc din nou această carte de joc și vom vedea, administrația va avea mai multe detalii, pe care le vom împărtăși cu presa în următoarele 24 de ore, dacă este viabil acest scenariu al creării unui pretext”, a spus Sullivan.

Constatarea serviciilor de informații americane vine după o săptămână de întâlniri diplomatice între oficialii ruși și occidentali pe tema desfășurării a zeci de mii de trupe ruse de-a lungul graniței cu Ucraina. Discuțiile nu s-au soldat cu rezultate, Rusia nu și-a luat vreun angajament de a detensiona situația, iar oficialii americani și ai NATO au declarat că pretențiile Moscovei - inclusiv aceea ca NATO să nu accepte niciodată Ucraina în Alianță - au fost respinse.

Invazie pregătită și pe rețelele sociale

Oficialul american citat vineri de CNN sub acoperirea anonimatului a declarat că administrația Biden crede că este posibil ca, în cazul în care diplomația nu reușește să îndeplinească obiectivele urmărite de Moscova, Rusia să se pregătească terenul pentru o invazie în Ucraina, „ce ar putea avea drept rezultat încălcări pe scară largă ale drepturilor omului și crime de război”.

Astfel, armata rusă ar plănui să înceapă aceste activități cu câteva săptămâni înainte de o invazie militară, care ar putea să aibă loc undeva între jumătatea lunii ianuarie și jumătatea lunii februarie”, a spus oficialul. „Am văzut această strategie în 2014 cu Crimeea”, a spus sursa CNN, reluând declarațiile lui Sullivan.

SUA au constatat, de asemenea, că actorii de influență ruși au început să pregătească publicul rus pentru o intervenție, a mai spus oficialul. Sunt răspândite și accentuate idei referitoare inclusiv la o deteriorare a drepturilor omului în Ucraina și la o agresivitate crescută din partea liderilor ucraineni. „În cursul lunii decembrie, pe rețelele sociale, conținutul în limba rusă care tratează astfel de subiecte a crescut la o medie de aproape 3.500 de postări pe zi, o creștere de 200 la sută față de media zilnică din noiembrie”, a precizat oficialul.

Eșec al diplomației

SUA, NATO și oficialii europeni au avut întâlniri cu miză mare, în această săptămână, cu oficiali ruși. Joi, la finalul celor trei întâlniri, ambele părți au ieșit cu o perspectivă pesimistă. Ministrul adjunct de externe al Rusiei a sugerat că discuțiile au ajuns într-un „punct mort” și că nu vede vreun motiv pentru a le continua, în timp ce un oficial american de rang înalt a avertizat că „se aud puternic tobele de război”.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat vineri că Rusia crede că NATO își va intensifica activitatea de-a lungul graniței cu Ucraina, dacă Moscova nu se va supune condițiilor Occidentului. „În timp ce propunerile noastre vizează reducerea confruntării militare, detensionarea în general a situației în Europa, în Occident se întâmplă exact contrariul. Membrii NATO își consolidează forțele și aviația. În teritoriile care se învecinează direct cu Ucraina, la Marea Neagră, amploarea exercițiilor a crescut de multe ori în ultima vreme”, a declarat Lavrov.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri