CNN: „Suntem ultima generație”. Restricțiile pandemice dure din Shanghai intensifică furia cetățenilor și o criză a populației în China

Data publicării:
Changzhou, China. 10th May, 2022. A medical worker is seen conducting a Covid-19 nucleic acid sampling for a child. The Chinese mainland on Monday reported 349 confirmed local COVID-19 cases, of which 234 were in Shanghai, the National Health Commission s
Un lucrător medical prelevează probe de acid nucleic Covid-19 de la un copil. Foto: Profimedia Images

Pentru generații de părinți chinezi, succesul copiilor lor a fost mult timp unul dintre cele mai importante obiective ale lor în viață și se cunoaște faptul că sunt dispuși să facă mari sacrificii pentru asta. Așa că, atunci când o familie din Shanghai a refuzat să fie părăsească casa proprie pentru a intra în carantina guvernamentală COVID impusă de autoritățile centrale de la Beijing, în timpul celei de-a șasea săptămâni de izolare a orașului, un ofițer de poliție i-a amenințat cu viitorul copiilor lor, potrivit unei analize CNN.

„Dacă nu respectați ordinele de la guvernul orașului, veți fi pedepsit, iar pedeapsa va afecta trei generații din familia voastră”, le-a atras atenția membrilor seniori ai familiei un polițistul chinez, arătând cu degetul spre cameră într-un videoclip postat pe rețelele sociale din China.

„Suntem ultima generație, mulțumesc”, a răspuns categoric un tânăr, care nu este văzut în videoclip, într-o aparentă sugestie că nu plănuiește să aibă copii.

Videoclipul s-a încheiat brusc, fără nicio indicație dacă familia a fost în cele din urmă luată și dusă în carantină.

Însă cazul s-a răspândit imediat pe internetul Chinei, rezonând cu mulți tineri chinezi care s-au săturat de presiunea tot mai mare asupra lor de a avea copii din partea unei societăți și a unui guvern despre care mulți spun că le-a oferit puțin din securitatea materială și emoțională de care au nevoie pentru a crește un copil.

„Am râs la început, dar în cele din urmă am simțit un sentiment de mare tristețe. El rezistă, renunțând la drepturile sale de reproducere”, a comentat cazul un utilizator de pe Weibo, platforma similară twitter a Chinei.

Continuarea descendenței de familie a fost mult timp o datorie a copiilor în cultura tradițională chineză. Dar în China de astăzi, a nu avea copii -  sau a întârzia acest lucru - a devenit o formă de rezistență și protest tăcut împotriva a ceea ce mulți văd ca fiind realitatea dezamăgitoare în care trăiesc, cu probleme structurale adânc înrădăcinate, care decurg dintr-un sistem asupra căruia au puțină putere de a-l schimba.

„Este o expresie tragică a disperării de cel mai profund tip”, a scris Zhang Xuezhong, un avocat pentru drepturile omului și fost profesor de drept în Shanghai, pe twitter despre caz și videoclip. „Este, fără îndoială, cel mai puternic denunț pe care un tânăr îl poate face față de epoca în care trăiește”, a adăugat  Xuezhong.

Citește și: În Shanghai, oamenii sunt fugăriți pe stradă și imobilizați pentru a fi testați cu forța anti-Covid

Tinerii chinezi întârzie să mai facă copii sau să se căsătorească

În ultimul deceniu, un număr tot mai mare de tineri chinezi din generația Generația Y/ Millennials (începutul anilor 1980 ca dată de naștere a primilor mileniali, și mijlocul anilor 1990 până la începutul anilor 2000) au întârziat sau au respins de-a dreptul ideea de a se căsători sau a face copii, deoarece se confruntă cu presiunea ridicată în sectorul muncii, prețurile tot mai mari la imobiliare, costurile în creștere ale educației și discriminarea împotriva mamelor la locul de muncă.

Anul trecut, doar 7,6 milioane de cupluri chineze s-au înregistrat pentru căsătorie. Numărul a reprezentat o scădere de 44% față de 2013 și cea mai mică din ultimii 36 de ani. În același timp, natalitatea țării a scăzut la 7,5 nașteri la 1.000 de locuitori, un minim record de la întemeierea Chinei comuniste, nouă provincii și regiuni înregistrând o creștere negativă a populației.

Guvernul chinez este îngrijorat de starea lucrurilor, remarcă jurnaliștii CNN. Timp de zeci de ani, autoritățile de la Beijing au aplicat cu strictețe o politică a copilului unic, care a forțat milioane de femei să întrerupă sarcinile considerate ilegale de către stat. Dar, pe măsură ce rata natalității din China a scăzut, experții în demografie au avertizat cu privire la o criză a populației care se profilează.

Beijingul a abandonat politica unui singur copil în 2016 și a relaxat-o și mai mult anul trecut pentru a permite cuplurilor să aibă trei copii, guvernele locale producând o serie de sloganuri propagandistice și stimulente financiare pentru a încuraja mai multe nașteri. Însă rata natalității a continuat să scadă.

Unii oficiali și consilieri politici au ignorat cererile tinerilor. Luna trecută, un profesor de drept și delegat la Congresul popular municipal al Partidului Comunist Chinez la Jinzhou din provincia Hubei a sugerat că, pentru a promova căsătoria și nașterea, mass-media din China ar trebui să reducă sau să evite să mai vorbească despre „femeile independente” și „cu venituri duble, care nu au copii și duc un stil bun de viață”, pentru că astfel de exemple nu ar fi în conformitate cu „valorile mainstream” ale țării. 

Chinezii încep să realizeze cât de fragile sunt drepturile lor

Sugestia a atras o reacție online. Pe măsură ce pandemia de COVID-19 se prelungește în China, sentimentul de dezamăgire în rândul multor generații tinere a țării a crescut.

Lockdown-urile din ce în ce mai dese și mai stricte, precum și haosul și tragediile care au fost cauzate de acestea, i-au făcut pe cetățeni să realizeze cât de fragile sunt drepturile lor în fața unui aparat de stat care nu suportă disidența și a unei birocrații insensibile, care este antrenată să preia ordine de sus cu flexibilitate redusă.

Acest lucru se întâmplă mai ales în Shanghai, oraș care trece de șapte săptămâni de izolare strictă. În cel mai bogat și mai plin de farmec oraș al Chinei, locuitorii au fost supuși unui deficit de alimente pe scară largă, lipsei de îngrijire medicală și carantină forțată în unități medicale improvizate. Autoritățile au separat inițial copiii mici de părinții lor și au inversat această măsură abia după un protest public al oamenilor.

Frustrarea și furia crescânde au izbucnit pe rețelele sociale chineze și, în unele cazuri, cenzorii s-au străduit să țină pasul. Unii locuitori au protestat de la ferestre, lovind în oale și tigăi și spunându-și nemulțumirile. Alții s-au bătut pe străzi cu poliția și cu lucrătorii din domeniul sănătății, ceva rar întâlnit într-o țară în care disidența este în mod obișnuit suprimată.

În ultima săptămână, oficialii locali i-au forțat pe locuitori să predea cheile locuințelor după ce au fost duși în carantină, astfel încât lucrătorii din domeniul sănătății să poată intra și dezinfecteze spațiul, fără a justifica științific acțiunea sau fără a ține cont de dreptul la proprietate privată.

Pentru mulți locuitori, acesta a fost ultima picătură. Nici măcar casele lor, spațiul lor privat și ultimul refugiu, nu au putut fi scutite de aplicarea zeloasă a politicii guvernamentale de zero Covid. Unii dintre chinezii din  Shanghai spun că viețile lor au devenit dispensabile în căutarea a ceea ce oficialii consideră „binele mai mare”, locuitorii rămânând neputincioși în a-și proteja familia.

Pentru mulți tineri chinezi, criza care se desfășoară în Shanghai declanșează alarma. Dacă chiar și cel mai dezvoltat oraș din China, cu cea mai mare populație de clasă mijlocie, cu presupus  cei mai deschiși birocrați la minte și cea mai cosmopolită cultură nu ar putea fi scutiți de un astfel de tratament autoritar, alte orașe se vor descurca mai bine?

 „Cine este dispus să aibă copii când lucrurile au ajuns la un asemenea nivel? Cine îndrăznește să aibă copii?" a întrebat un utilizator de pe Weibo. Cu mine se termină domnia ta. Și suferința pe care ai provocat-o se termină tot cu mine, a spus un altul.

Furia care s-a răspândit rapid a atras curând atenția cenzorilor. Până joi seară, săptămâna trecută, majoritatea videoclipurilor fuseseră șterse de pe internetul chinezesc. Pe Weibo, mai multe hashtag-uri înrudite, de la „Suntem ultima generație” la „Ultima generație”, au fost cenzurate după ce au atras discuții aprinse despre abordarea greșită a situației din partea autorităților. 

Dar suprimarea a ceea ce tinerii vor să spună nu îi va ajuta pe oficialii chinezi să-i convingă să aibă copii. Dimpotrivă, jurnaliștii CNN spun că acest lucru probabil doar crește gradul de mulțumire. 

Citește și: China vrea să redeschidă Shanghai de la 1 iunie, după ce lockdown-ul draconic i-a lovit dur economia

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri