Sari la conținut
News Alert

Comandant american, declarații alarmante: „Nu ne putem apăra de armele hipersonice ale Rusiei și Chinei”

Statele Unite nu dețin capacitatea necesară de apărare în fața unui atac cu arme hipersonice, atrage atenția un important comandant american.

„Nu avem o apărare care să poată respinge folosirea unor astfel de arme împotriva noastră”, a declarat John Hyten, general al Forțelor Aeriene ale SUA și comandant în cadrul USSTRATCOM (United States Strategic Command).

Afirmația înaltului oficial militar a fost făcută în Comitetul pentru Servicii Armate din Senatul american, transmite CNBC.

„Atât Rusia, cât și China urmăresc agresiv dezvoltarea unor capabilități hipersonice”, a menționat John Hyten.

Rachetele hipersonice pot zbura cu viteze de cinci până la zece ori mai mari decât viteza sunetului şi ar putea străpunge scuturile antirachetă. În plus, ele sunt concepute astfel încât să-şi poată schimba direcţia în zbor, nu să urmeze o traiectorie liniară şi previzibilă, ceea ce face ca interceptarea lor să fie şi mai dificilă.

Până acum, SUA au investit prea puţin în activităţile de cercetare pentru aceste rachete din noua generaţie, care vor putea fi lansate de pe avioane, nave sau submarine şi pot fi echipate cu focoase nucleare.

„China ne-a depăşit în dezvoltarea armelor hipersonice”, a recunoscut recent în faţa Congresului SUA și amiralul Harry Harris, şeful comandamentului militar american pentru zona Pacificului.

În februarie, o echipă de cercetători chinezi a anunțat că a proiectat un avion ultrarapid care va parcurge distanţa între Beijing şi New York în două ore. Aparatul, care va zbura cu o viteză de peste 6.000 de km/h, va putea transporta zeci de persoane şi tone de încărcătură.

În prezent, un avion de pasageri are nevoie de aproximativ 14 ore pentru a parcurge cei 11.000 de kilometri care separă cele două metropole.

Denumit I-plane, aparatul este un biplan similar celor utilizate în Primul Război Mondial, cu scopul de a transporta o încărcătură mai mare decât o pot face avioanele hipersonice, care au o formă aerodinamică şi aripi delta, au precizat cercetătorii.

Echipa a testat avionul, în versiune redusă, într-un tunel de vânt care a fost utilizat şi pentru a realiza evaluări aerodinamice ale ultimelor prototipuri de arme hipersonice chineze. Testul a constat în lansarea aparatului la o viteză de şapte ori mai mare decât cea a sunetului - 1.235 km/h - şi, „în mod surprinzător", au constatat că funcţionează corect.