Comisarul din partea Ungariei a fost auzit numindu-i „idioți” pe europarlamentari în timpul unei conferințe în PE

Data publicării:
Oliver Varhelyi
Europarlamentarii îi cer demisia comisarului ungar, Oliver Varhelyi, după ce a fost prins de un microfon numindu-i „idioți”. Foto: Profimedia Images

Comisarul European din partea Ungariei, Oliver Varhelyi, a provocat un uriaș scandal în instituțiile europene după ce a fost auzit numindu-i „idioți” pe europarlamentari în timpul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri, marți, relatează Politico.

„Câți idioți or mai fi încă aici?”, a fost auzită vocea lui Varhelyi în sală, prinsă de un microfon care rămăsese pornit. Comisarul ungar se ocupă de extinderea Uniunii Europene și de politica de vecinătate a blocului.

Varhelyi deja și-a făcut o reputație pentru impolitețe și pentru faptul că este agresiv cu personalul, iar luna trecută, europarlamentarii au cerut Comisiei să-l investigheze pentru pozițiile sale în privința naționaliștilor sârbi.

După comentariile sale, europarlamentarii au reacționat cu furie, cerând demiterea lui din Comisia Europeană și un răspuns ferm din partea președintei Ursula von der Leyen.

„Ar trebui să demisioneze”, a declarat europarlamentarul Daniel Freund, din partea Verzilor.

Ulterior, Varhelyi a transmis un comunicat în care nu își cere scuze dar spune că regretă „sincer” că mesajul său a fost „prost înțeles”.

Comisarul spune că spusele sale au fost scoase din context pentru că purta o conversație separată cu persoana de lângă el în timpul dezbaterii.

„A fost făcută o legătură cu o conversație privată în maghiară între mine și șeful meu de cabinet pe o temă complet diferită, care a fost scoasă din context. Regret sincer orice posibilă înțelegere greșită a acestui lucru. Am un respect profund pentru toate instituțiile UE, inclusiv pentru Parlamentul European și pentru onorabilii săi membri”, a mai spus Varhelyi.

Europarlamentarii nu s-au arătat convinși, însă - „Varhelyi a avut o șansă să-și ceară scuze și a ratat-o. Nu poți pur și simplu să ne spui că am auzit greșit și să mergi înainte. Trebuie să existe consecințe”, a spus Freund.

Varhelyi a făcut afirmația insultătoare după ce un europarlamentar croat l-a întrebat ce are de gând să facă în privința implicării sârbilor în celelalte țări din Balcanii de Vest și în privința relațiilor Serbiei cu Rusia.

„Asta a fost ceea ce l-a provocat pe comisar. Nu m-a insultat doar pe mine, ci pe toți membrii Parlamentului European care au participat la discuție” , a spus Tomislav Sokol, europarlamentarul croat în cauză.

„Cel mai mic lucru pe care poate să-l facă este să transmită scuze publice pentru mine și pentru toți europarlamentarii. Aș vrea, de asemenea, să aibă o poziție clară și imparțială față de Serbia”, a mai spus el.

„Este o insultă serioasă și fără precedent față de Parlament. Suntem convinși că trebuie cerută demisia comisarului Varhelyi”, a transmis europarlamentarul ungar Csaba Molnar.

Și conducerea grupului Renew a cerut, de asemenea, măsuri împotriva comisarului ungar: „Vrem imediat scuze din partea comisarului și cerem președintei Parlamentului să nu permită comisarului Varhelyi să mai intre în clădire până ce nu își cere scuze”, a spus și Katalin Cseh, europarlamentară ungară din partea Renew Europe.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri