Comisia Europeană anunță un nou pachet de ajutor financiar de până la 9 miliarde de euro pentru Ucraina

Data publicării:
Ursula von der Leyen
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Foto: Profimedia Images

Comisia Europeană propune un nou pachet de ajutor financiar pentru Ucraina sub forma unei „asistențe macrofinanciare excepționale”. Ucraina va primi, astfel, până la 9 miliarde de euro pentru a ajuta la reconstrucția țării distruse de invadatorii ruși.

Ea nu a oferit precizări despre forma pe care o va avea această „asistenţă”. Uniunea Europeană a alocat deja un ajutor macrofinanciar de urgenţă de 1,2 miliarde de euro pentru Ucraina după agresiunea Rusiei asupra acestei ţări.

Dincolo de ajutorul pe termen scurt, a adăugat Ursula von der Leyen, „UE are responsabilitatea şi un interes strategic să conducă un efort de reconstrucţie” a Ucrainei, sarcină la care „nu trebuie să fie singura contributoare”, relatează Agerpres.

Pentru aceasta, Comisia Europeană propune constituirea unei „platforme de reconstrucţie condusă de Ucraina şi de Comisia Europeană şi care să reunească statele membre ale UE, alţi donatori bilaterali sau internaţionali, instituţii financiare internaţionale şi alţi parteneri care gândesc la fel”.

Secretara trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat, marţi, la un forum la Bruxelles că angajamentele financiare anunţate până în prezent de comunitatea internaţională pentru Ucraina sunt insuficiente şi le-a cerut aliaţilor să contribuie mai mult.

Fondul Monetar Internaţional estimează că Ucraina are nevoie de 5 miliarde de euro pe lună ajutor financiar în lunile următoare.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri