Comisia Europeană cere o întâlnire de urgență cu Regatul Unit după ce britanicii și-au anunțat intenția de a încălca acordul Brexit

Data publicării:
Ilustrația conceptuală Brexit, steagul marii britanii este tăiat dintr-un steag mai mare al Uniunii Europene
Ilustrație: Getty Images

Comisia Europeană cere o întâlnire de urgență cu Regatul Unit în contextul în care negocierile pe Brexit s-au împotmolit din nou, iar partea britanică și-a anunțat intenția de a modifica prin lege acordul negociat în ianuarie cu Uniunea Europeană. Vicepreședintele pentru relații interinstituționale al Comisiei Europene, Maros Sefcovic, a solicitat o întâlnirea de urgență cu ministrul de stat britanic Michael Gove, responsabilul pentru aplicarea acordului de retragere, scrie Agerpres.

„Voi cere desfăşurarea cât mai rapid posibil a unui comitet mixt extraordinar asupra acordului de retragere, pentru ca partenerii noştri din Regatul Unit să ofere detalii şi să răspundă îngrijorărilor noastre referitoare la proiectul de lege”, a declarat Sefcovic într-o conferinţă de presă. El şi-a exprimat speranţa că Londra va da „asigurări că acordul va fi efectiv pus în practică integral şi în termenele prevăzute”.

Comitetul mixt consacrat aplicării acordului de retragere convenit de UE şi de Regatul Unit în ianuarie este co-prezidat de Sefcovic şi de Gove. Cei doi au avut marţi seară o convorbire telefonică. „I-am transmis foarte clar (n. red. - lui Gove) că acordul de retragere nu este deschis renegocierii”, a explicat reprezentantul executivului european

Guvernul britanic a publicat miercuri un proiect de lege ce repune în discuţie angajamentele luate în cadrul Brexitului, o încălcare a dreptului internaţional asumată de Londra, ceea ce complică negocierile şi aşa dificile între UE şi Regatul Unit.

În virtutea protocolului privind Irlanda de Nord, această provincie britanică ar trebui să urmeze unele dintre regulile UE după perioada de tranziţie post-Brexit - care se încheie la 31 decembrie 2020 - pentru a garanta absenţa frontierei fizice cu Republica Irlanda, membră a UE, şi pentru a evita reapariţia tensiunilor în această regiune.

Începută marţi, a opta rundă de negocieri dintre UE şi Regatul Unit urmează să se încheie joi. Tratativele între cele două părţi vor continua până pe 2 octombrie, înaintea unui summit în care liderii statelor membre ale UE speră să valideze un acord cu Londra.

Principalele divergenţe sunt legate de solicitarea Bruxellesului ca în schimbul unui acord de liber schimb fără cote şi taxe vamale Regatul Unit să aplice în continuare unele dintre normele Uniunii Europene, pentru a evita o posibilă concurenţă neloială din partea britanicilor pe piaţa europeană. Un dosar controversat este cel referitor la pescuit. Bruxellesul doreşte un acord extins care să includă norme europene privind concurenţa, mediul sau fiscalitatea, în timp ce Londra susţine ideea încheierii unui acord clasic de liber schimb.

Editor: A. D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri