Comisia Europeană propune un nou ajutor financiar de 5 miliarde de euro pentru Ucraina

Data publicării:
bancnote de 50 de euro pe un steag ue
Foto: Profimedia Images

Comisia Europeană propune ca Uniunea să acorde Ucrainei un nou ajutor financiar, în valoare de 5 miliarde de euro, care să ajute Kievul să facă față consecinţelor războiului. Anunțul a fost făcut de șefa CE, Ursula von der Leyen.

„Astăzi, Comisia propune o asistenţă macro-financiară suplimentară de 5 miliarde de euro pentru Ucraina”, a scris ea pe Twitter, potrivit Agerpres.

Acest ajutor, sub formă de împrumuturi, trebuie aprobat de cele 27 state membre, care urmează să-l ia în discuţie la reuniunea de vineri a miniştrilor lor de finanţe, la Praga.

Ajutorul ar fi a doua tranşă dintr-un pachet maxim de 9 miliarde de euro pentru 2022, propus în 18 mai.

Tot astăzi, Von der Leyen a propus plafonarea prețului gazelor rusești și limite de consum de energie la orele de vârf în statele membre UE, pentru a contracara manipularea Rusiei pe piața energiei.

„Ne confruntăm cu o situație ieșită din comun, nu doar pentru că Rusia este un furnizor pe care nu te poți baza, așa cum am văzut în ultimele zile, săptămâni, luni, ci și pentru că Rusia manipulează activ piața gazului”, a spus ea.

„Vom propune un plafon pentru gazul rusesc. Obiectivul aici este foarte clar. Trebuie să reducem veniturile Rusiei, pe care Putin le folosește pentru a finanța acest război atroce împotriva Ucrainei”, a spus von der Leyen. „Munca noastră dă roade. La începutul războiului, 40% din totalul gazului importat venea din Rusia. Astăzi, a scăzut la doar 9% din importurile noastre de gaze”, a adăugat ea.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri