Comisia propune ca Bosnia să primească statutul de țară candidată la aderare. Serbia și Turcia, criticate pentru pașii înapoi

Data actualizării: Data publicării:
Imagine cu sediul Comisiei Europene.
Foto: Profimedia

Comisia Europeană a adoptat, miercuri, documentul pe anul 2022 privind extinderea Uniunii Europene, în care se prezintă o evaluare detaliată a stării actuale de fapt și a progreselor înregistrate de țările care au ca obiectiv aderarea. Comisia a anunțat și că recomandă acordarea statutului de țară candidată la aderare pentru Bosnia-Herțegovina.

Comisia Europeană face și recomandări pentru statele candidate din regiune și pentru cele are au ca obiectiv obținerea acestui statut – Turcia și țările din Balcanii de Vest.

Executivul Uniunii Europene a anunțat și că susține acordarea statutului de țară candidată pentru Bosnia-Herțegovina, cu adăugirea că este nevoie de mai mulți pași pentru întărirea democrației, a funcționalității instituțiilor statului de drept, domnia legii, a luptei împotriva corupției și împotriva crimei organizate, garantarea libertății presei și gestionarea migrației în țară.

Comisia tranmiste că va continua să sprijine eforturile de reformă și să accelereze integrarea țărilor din Balcanii de Vest în integralitatea regiunii.

„Recomandăm, astăzi, Consiliului (n. red. – European) să acorde statutul de candidat Bosniei-Herțegovina. Includem o dinamică pozitivă în proces și sperăm ca regiunea să profite de șansă prin implementarea de reforme-cheie. Nu evaluăm doar perfomanța partenerilor noștri, ci și a viitoarelor state-membre.

Evaluările pe care le facem au legătură și cu tipul de Uniune pe care ni-l dorim pentru viitor. Este foarte clar că noi credem în viitorul european al partenerilor noștri.

Invadarea brutală a Ucrainei de către Rusia ne arată importanța extraordinară a extinderii UE, care ia acum o nouă însemnătate geopolitică. Este o investiție pe termen lung în pace, prosperitate și stabilitate pe continentul nostru”.

Comisia a făcut mai multe recomandări pentru Muntenegru, Serbia, Albania, Macedonia, Kosovo și Turcia, majoritatea în domeniul statutului de drept și întăririi democrației.

În cazul Turciei, Comisia a sugerat schimbarea cursului în ce privește alunecarea țării în autoritarism, proces care a început de mai mulți ani. Comisia remarcă faptul că negocierile de aderare a Turciei sunt, efectiv, blocate de slăbirea a mecanismelor de checks and balances. De asemenea, Serbia a primit recomandarea de a-și alinia politica externă la cea europeană dacă dorește integrarea, în condițiile în care președintele pro-rus al țării a refuzat să se alăture sancțiunilor și a menținut poziția pro-Putin a țării în ce privește invadarea Ucrainei.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri