Comisie de apărare, avertisment: Coreea de Nord va fi aproape sigur capabilă, într-un interval de șase luni, să lovească teritoriul Marii Britanii

Data actualizării: Data publicării:
racheta coreea de nord

Coreea de Nord va fi aproape sigur capabilă să lovească teritoriul Marii Britanii cu o rachetă balistică intercontinentală, într-un interval de şase până la 18 luni, a avertizat o comisie a parlamentului britanic, relatează joi Press Association şi BBC, citate de Agerpres.

Totuşi, nu există deocamdată dovezi că nord-coreenii ar putea şi să echipeze o astfel de rachetă cu focoase nucleare, potrivit raportului realizat de comisia pentru apărare a Camerei comunelor.

Mai mult, potrivit parlamentarilor britanici, un asemenea atac pare „extrem de improbabil", iar liderul nord-coreean, Kim Jong-un, este prezentat ca fiind, într-adevăr, „nemilos, dar raţional".

Kim Jong-un este „dur, cum au fost şi alţi dictatori comunişti înaintea lui, dar este raţional" şi "poate fi descurajat să folosească arma nucleară printr-o politică de disuasiune şi îngrădire", se arată în raport.

Coreea de Nord a efectuat în ultimii 12 ani şase teste nucleare şi dispune de o rachetă balistică despre care experţii consideră că ar putea atinge teritoriul SUA. Totuşi, luna trecută, după repetate schimburi de mesaje ostile, Kim Jong-un şi-ar fi manifestat „angajamentul faţă de denuclearizare" şi atât el, cât şi preşedintele american Donald Trump au acceptat să organizeze un summit, gest fără precedent, aminteşte BBC.

Coreea de Nord nu-şi va abandona însă, cel mai probabil, programul de înarmare şi în curând îşi va îndeplini obiectivul de a reprezenta o ameninţare nucleară pentru adversarii săi, notează raportul parlamentarilor britanici.

Aceştia asigură că un atac nuclear împotriva Regatului Unit este improbabil întrucât ameninţările Phenianului vizează în special SUA, dar subliniază că „este evident că lansarea de către Coreea de Nord a unei astfel de arme ar duce inevitabil la consecinţe militare devastatoare".

Dacă ar începe un conflict în regiune, e puţin probabil ca Marea Britanie să stea deoparte, ci ar ajuta SUA, se adaugă în raport.

Parlamentarii britanici avertizează pe de altă parte că Marea Britanie ar putea deveni ţinta unor atacuri informatice provenite din Coreea de Nord. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri