Comoara descoperită sub ruinele unei catedrale prăbușite la Christchurch, în urma cutremurului de acum 10 ani

Data publicării:
o persoane in costum de protectie cauta in ruine
Ruinele catedtalei din Christchurch FOTO: Facebook/ Catholic Diocese of Christchurch Archives

La zece ani de la cutremurul devastator din Christchurch, Noua Zeelandă, eparhia catolică îndepărtează bucăți din Catedrala Sfintei Taine, grav afectată de seimul din 2011, iar de curând au fost recuperate multe comori despre care se credea că sunt pierdute.

Triona Doocey, care gestionează arhiva eparhiei catolice din Christchurch, a documentat descoperirile pe Facebook, printre ele, fiind o cutie de colectare a donațiilor plină de monede veche, picturi și statui prețioase, relatează The Guardian.

Dar doi îngeri din bronz care datează din 1905, anul inaugurării catedralei, nu au mai fost găsiți atunci când a fost îndepărtat altarul, luna trecută. Triona Doocey crede că, pe parcursul celor 10 ani, cineva a căutat printre ruine și i-a luat. Ea intenționează să le anunțe dispariția pe rețelele sociale și speră că persoana care îi are să-i înapoieze.

Restaurarea catedralei din Christchurch, prea costisitoare

În 2019 s-a luat decizia demolării bazilicii aflate în patrimoniul național, pentru că lucrările de restaurare ar fi fost extrem de costisitoare, dar și foarte periculoase. Demolarea a început în octombrie anul trecut, sub supravegherea unui arheolog care acordă sprijin pentru recuperarea obiectelor aflate sub ruine. Unele din ele sunt obiecte de cult, altele au valoare istorică sau financiară, iar altele pur și simplu sunt surprinzătoare.

„Articolele cu care pur și simplu nu știu ce să facă, mi le aduc”, a spus Doocey. Unul din obiectele recuperate este o cutie pentru donații plină cu monede vechi, care nu mai sunt în circulație.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

O parte din obiectele prețioase din catedrală au fost recuperate încă din 2011, dar multe au fost acoperite de ruine și nimeni nu mai spera că vor fi recuperate.

Numărul obiectelor recuperate este remarcabil, având în vedere pagubele suferite de biserică și de cât timp se află în paragină, a spus Doocey.

Una dintre mai multe opere ale sculptorului Llew Summers, care au fost comandate pentru Catedrală în 2000, a fost a fost distrusă, dar celelalte au fost recuperate. De asemenea, au fost recuperate plăci comemorative de o importanță spirituală mare pentru bazilică.

Doocey a spus că au fost recuperate obiecte de uz liturgic sau ornamentale care vor fi restaurate și folosite. Obiectele care erau prea deteriorate, iar restaurarea lor este prea costisitoare, vor fi oferite Muzeului Canterbury sau enoriașilor.

Printre ruine au fost descoperite și capsule ale timpului, din anii 1980, cu scrisori despre legătura personală a locuitorilor din Christchurch cu bazilica, pe care Doocey intenționează să le digitalizeze pentru o expoziție pe care o va organiza la sfârșitul acestui an.

Cei trei episcopi îngropați sub podeaua unei capele laterale vor fi deshumați în luna mai, în timp ce lucrările de demolare vor fi finalizate la jumătatea anului. A fost alocat deja un loc pentru construcția unei noi catedrale, însă lucrările sunt întârziate după ce s-a constatat că zona este frecventată de o colonie de pescăruși rari.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri