Compania privată de securitate care i-a ajutat pe ucraineni să fugă de Putin îi ajută acum și pe americanii blocați în Sudan

Data publicării:
masini in convoi
Convoi de mașini părăsește capitala Sudanului, Khartoum. Foto: Profimedia Images

Americanii care încearcă să fugă din Sudan trebuie să se descurce pe cont propriu, în condițiile în care SUA au anunțat că nu vor desfășura misiuni militare de evacuare. În aceste condiții, ei ajung să angajeze companii private de securitate pentru a ieși din zona de război civil.

Duminică dimineața, forțele militare americane au evacuat 70 de angajați și familiile acestora de la Ambasada SUA din Sudan. Președintele Joe Biden a cerut ca violențele din Sudan să se încheie cu o „încetare a focului imediată și necondiționată”. Un acord pentru 72 de ore a fost anunțat marți dimineață de șeful diplomaţiei americane, Antony Blinken. Cu toate acestea, SUA au declarat vineri că nu îi vor evacua pe cei aproximativ 16.000 de cetățeni americani care rămân în țară.

„Am sfătuit americanii să nu călătorească în Sudan încă din august 2021, iar ambasada SUA din Khartoum a emis alerta de securitate din 16 aprilie, conform căreia, din cauza situațiilor incerte de securitate din Khartoum și a închiderii aeroportului, americanii nu ar trebui să se aștepte la o evacuare coordonată de guvernul american în acest moment. Este urgent ca cetățenii americani din Sudan să își facă propriile aranjamente pentru a fi în siguranță în aceste circumstanțe dificile”, a declarat vineri, într-o conferință de presă, Vedant Patel, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA . 

Drept urmare, unii cetățeni au început să angajeze companii private de securitate, potrivit The Wall Street Journal, citat de Insider.

Dale Buckner, directorul general al firmei private de securitate Global Guardian,  a declarat pentru WSJ că personalul companiei a escortat zeci de cetățeni străini  în țările vecine, evitând focuri de armă și bombardamente. „Echipele noastre de salvare trebuie să treacă prin zeci de puncte de control într-o zonă de război”, a spus Buckner pentru WSJ. „Avem sute de alți clienți care așteaptă. Dar devine din ce în ce mai periculos”.

Echipa Global Guardian oferă servicii internaționale, inclusiv protecție a bunurilor, securitate personală și evacuări din Sudan în Egipt și Eritreea în ultima săptămână. Compania a ajutat anterior la evacuarea cetățenilor ucraineni la începutul invaziei Rusiei în țară.

Buckner este un veteran al Armatei SUA de 24 de ani, și a activat în Irak, Afganistan, Kuweit, Columbia, Cuba, El Salvador, Chile, Panama și Haiti.

Într-un interviu pentru CNN, Buckner a povestit că angajații Global Guardian au raportat că au văzut militari înarmați la punctele de control, poduri distruse, în timp ce spațiul aerian este închis pentru aeronave civile.

Potrivit lui Buckner, situația a devenit mai dificilă pentru echipa sa, care a trebuit să aștepte încetarea temporară a focului pentru a scoate în siguranță oamenii din țară.

„Riscul e că luptele continuă pentru că mesajele nu ajung până la cel mai de jos nivel al forțelor combatante. Există acest risc chiar și dacă se anunță oficial încetarea focului”, a spus Buckner pentru CNN. 

Potrivit acestuia, luptele vizează infrastructura de transport, sursele de apă și spitalele, pentru că cine are controlul asupra lor poate controla populația.

Călătoriile sunt și mai dificile deoarece aeroportul din Khartoum, capitala țării, a fost închis. Cei care încearcă să fugă din Sudan se confruntă cu drumuri periculoase, dificile și lungi.

Cameron Hudson, fost șef de cabinet al trimisului special al SUA pentru Sudan, a declarat pentru WSJ că violențele au izbucnit într-un moment în care generalul Abdel Fattah al-Burhan promisese să demisioneze pentru a permite alegeri democratice în Sudan în 2023. „Ne gândeam la acest succes și am ignorat posibilitatea unui conflict”, a spus el.

La rândul său, Vedant Patel a declarat vineri reporterilor că SUA era conștientă cu privire la „situația dificilă privind securitatea” din Sudan. „Am fost clari cu privire la tipul de circumstanțe cu care ne confruntăm”, a spus Patel reporterilor.

Situația din Sudan a dus la comparații cu retragerea din Afganistan în 2021, când  oamenii, disperați să fugă de talibani, au murit încercând să se agațe de avioanele militare americane în timp ce decolau

„Nevrând să repetăm greșelile evacuării din Afganistan, cer clarificarea mai multor aspecte cheie necesare pentru o evacuare cu succes a cetățenilor americani din Sudan”, a declarat Michael McCaul, congressman în Texas. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri