Companiile americane cu afaceri în Rusia se tem de noile sancțiuni pregătite de Casa Albă în situația în care Putin invadează Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
Vladimir Putin se întâlnește cu reprezentanți ai companiilor energetice Exxon și Rosneft
Sancțiunile impuse în 2014 de SUA împotriva Moscovei au forțat compania Exxon Mobil să părăsească zona arctică a Rusiei și a încheiat colaborarea firmei americane cu Rosneft, cu care semnase o înțelegere de 3,2 miliarde dolari în 2011 pentru a dezvolta regiunea. Foto: Profimedia Images

Mai multe organizații de lobby și corporații americane, precum Chevron, Exxon Mobil și General Electric, care au afaceri în Rusia, ar vrea ca Washingtonul să permită companiilor să își îndeplinească obligațiile contractuale și să ia în considerare scutirea unor produse din pachetul de sancțiuni pe care Casa Albă îl pregătește pentru situația în care Putin decide să invadeze Ucraina, scrie Reuters.

Președintele Statelor Unite Joe Biden l-a amenințat pe Vladimir Putin că va impune sancțiuni devastatoare împotriva Rusiei dacă va invada Ucraina, însă unele dintre cele mai mari companii și grupuri de afaceri din lume încearcă să convingă Casa Albă și Congresul american să acționeze cu prudență dacă decid să impună sancțiuni, așa încât să limiteze proporțiile și intervalul lor.

Administrația Biden și Congresul „trebuie să fie atenți la detalii în cazul în care vor da curs amenințărilor cu privire la impunerea de sancțiuni”, a spus președintele unei asociații comerciale din SUA. 

Potrivit președintelui asociației, detaliile ar trebui să includă diverse condiții care să permită companiilor americane să își ducă la bun sfărșit obligațiile contractuale existente, excepții pentru produse medicinale și alte considerații umanitare în concordanță cu politicile Statelor Unite.

Companiile americane cu afaceri în Rusia se tem de noile sancțiuni pregătite de Casa Albă în situația în care Putin invadează Ucraina
Exxon a declarat că sancțiunile, care au încetinit lucrările din Marea Kara ce vizau o decoperire majoră de deasupra cercului polar arctic, au afectat companiile americane în mod disproporționat față de cele străine care operau în Rusia. Foto: Profimedia Images

Companiile energetice vor o perioadă de grație, așa încât activele lor să nu fie confiscate după impunerea sancțiunilor

Companiile energetice i-au îndemnat la rândul lor pe legislatorii americani să adopte o perioadă de grație, așa încât activele lor să nu fie confiscate dacă nu își pot duce la capăt acordurile comerciale din Rusia, potrivit unui consilier din Congresul american.

„Sacțiunile ar trebui să fie cât mai specifice așa încât potențialul de a aduce prejudicii competitivității companiilor americane să fie cât mai limitat”, a spus și un purtător de cuvânt al Institutului American al Petrolului, una dintre cele mai mari organizații de lobby din SUA.

De obicei, sancțiunile economice sunt aplicate treptat pentru a permite companiilor destul timp să își închidă conturile, dar, în acest caz, este foarte probabil ca sancțiunile să fie introduse brusc în mijlocul crizei, ceea ce face imposibilă garantarea unei perioade de grație.

Un oficial al Trezoreriei Statelor Unite a spus că sunt pregătiți să impună costuri severe economiei din Rusia, în același timp, limitând orice efecte secundare nedorite.

Companiile americane cu afaceri în Rusia se tem de noile sancțiuni pregătite de Casa Albă în situația în care Putin invadează Ucraina
Companiile petroliere au resimțit efectele sancțiunilor americane care au afectat unele dintre cele mai scumpe operațiuni de forare din Rusia după ce Putin a invadat Crimeea, în anul 2014. Foto: Profimedia Images

Companiile petroliere se tem de o repetare a situației din 2014, când sancțiunile „i-au nedreptățit” pe afaceriștii americani

Companiile petroliere au resimțit efectele sancțiunilor americane care au afectat unele dintre cele mai scumpe operațiuni de forare din Rusia după ce Putin a invadat Crimeea, în anul 2014.

Măsurile drastice au forțat compania Exxon Mobil să părăsească zona arctică a Rusiei și a încheiat colaborarea firmei americane cu Rosneft, compania petrolieră de stat a Rusiei, cu care semnase o înțelegere de 3,2 miliarde dolari în 2011 pentru a dezvolta regiunea.

Exxon a declarat că sancțiunile, care au încetinit lucrările din Marea Kara ce vizau o decoperire majoră de deasupra cercului polar arctic, au afectat companiile americane în mod disproporționat față de cele străine care operau în Rusia, unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume.

Noile sancțiuni ar putea fi mai cuprinzătoare decât cele din 2014, dar vor fi și mai greu de implementat fără a aduce daune companiilor occidentale.

Comerțul de bunuri și servicii americane cu Rusia s-a ridicat la aproape 35 de miliarde de dolari în 2019, potrivit biroului reprezentantului comercial al Statelor Unite.

Citește și: Nord Stream 2, noua armă geopolitică a Rusiei: Cum a reușit Putin să creeze haos în rândul membrilor NATO și UE

Partenerii noștri