Comunitatea internațională cere un armistițiu în Etiopia, în timp ce războiul care sfâșie țara de un an se adâncește

Data actualizării: Data publicării:
militari etiopieni
Războiul civil din Etiopia durează din noiembrie 2020. Foto: Profimedia Images

Mai multe țări din Africa și Occident au cerut un armistițiu în sângerosul război civil etiopian, joi, după ce forțele rebelilor din Tigray au început să se apropie de capitala țării, Addis Abeba.

Printre cei care au cerut o încetare a focului este și trimisul special al Statelor Unite în Cornul Africii, Jeffrey Feltman. El a fost trimis în regiune tocmai pentru a încerca să convingă liderii celor două părți să discute și să ajungă la un compromis pentru intrarea în vigoare a unui armistițiu.

Președintele Comisiei Uniunii Africane, Faki Mahamat, s-a întâlnit cu Feltman pentru a discuta feluri în care s-ar putea ajunge la o soluție politică la conflict, purtat între guvernul central etiopian și gruparea TPLF (Frontul pentru Eliberarea Tigray). De asemenea, Uniunea Europeană și Blocul Țărilor Est Africane s-au alăturat organizațiilor internaționale care cer ca războiul să se oprească.

Președintele Kenian a îndemnat, de asemenea, la o soluționare a conflictului și la găsirea unei căi pentru obținerea păcii – „Războiul trebuie să se oprească!”, a transmis el într-un comunicat.

Miercuri, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a spus că a discutat cu premierul etiopian, laureatul Nobel pentru pace, Abiy Ahmed, și s-a oferit să ajute la crearea unor condiții pentru dialog cu rebelii Tigray. Guvernul etiopian a refuzat însă să discute și a susținut că armata câștigă constant noi recruți și că forțele rebelior Tigray își exagerează câștigurile teritoriale.

„Suntem în mijlocul unui război existențial”, a transmis guvernul de la Addis Abeba.

Conflictul, care durează deja de un an, a provocat moartea a mii de oameni, a forțat plecarea din case a două milioane de oameni, iar pentru alți 400.000 a provocat un risc crescut de foamete. Guvernul federal etiopian condus de Abiy duce un război civil cu rebelii separatiști din Tigray de la începutul lui noiembrie 2020, iar ambele părți au fost acuzate de comiterea de atrocități și de abuzuri ale drepturilor omului.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri