Theresa May câştigă votul din Partidul Conservator şi rămâne premierul Marii Britanii

Data actualizării: Data publicării:
FOTO: Getty Images

Theresa May câştigă votul din Partidul Conservator şi rămâne premierul Marii Britanii. Rezultatul a fost anunţat în urmă cu puţin timp la finalul unei zile extrem de agitate la Londra.

Concesie de ultim moment făcută de premierul britanic. Anunţul făcut de Theresa May FOTO: Getty Images

UPDATE 23.10Partidul Conservator a supus la vot propunerea de a-i retrage sprijinul politic Theresei May.

S-a ajuns aici din cauza acordului pentru Brexit, acord negociat de premier cu Uniunea Europeană, dar ale cărui prevederi îi nemulţumesc pe mulţi dintre colegii săi din Partidul Conservator. Acest acord ar fi trebuit supus la vot ieri, Theresa May a luat de una singură decizia să amâne momentul în timp ce încearcă să obţină concesii din partea liderilor europeni.

Acum că rămâne premier, vedem cum vor decurge negocierile, cert este că de la Bruxelles i s-a transmis foarte clar că nu e loc de modificări. Mâine se întruneşte şi Consiliul European la care, desigur, subiectul principal va fi Brexitul.


Declaraţiile publice arată că premierul are încă susţinerea politică a majorităţii colegilor săi. Dar votul este secret. Aşa că deznodământul rămâne imprevizibil.

Şansele sunt în favoarea Theresei May. Se poate să o fi ajutat şi o pledoarie de ultim moment. Înainte ca şedinţa Partidului Conservator să înceapă, premierul a spus că nu va candida pentru un nou mandat, că nu va conduce lista Conservatorilor la următoarele alegeri programate în 2022.

Dar chiar şi înaintea acestei declaraţii, presa britanică relata că a adunat suficiente voturi cât să-şi asigure continuitatea actualului mandat. Totuşi votul este secret.

Important de ştiut că această moţiune a fost înaintată de propriii colegi, nu de opoziţie, aşadar există un soi de revoltă în partid. De aceea este foarte important, dacă va câştiga votul, şi la ce diferenţă va fi. O diferenţă prea mică va trimite semnalul că Theresa May are prea mulţi rivali şi guvernarea va fi imposibilă de acum înainte, ceea ce ar putea să o convingă să-şi dea demisia.

Tot acest tumult vine într-o perioadă cum nu se poate mai nefastă. Mai sunt trei luni până la data Brexitului şi scenariul alegerii unui nou premier, indiferent sub ce formă, ar putea să întârzie ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Revenind la ce se întâmplă la această oră la Londra. Votul este în desfăşurare, dar totul se desfăşoară cu uşile închise.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri