Confiscări în masă. Jafurile spectaculoase ale clanului R., suspectat și de furtul unei monede uriașe de aur

Data publicării:
gangsteri musulmani germania

Autorităţile din Berlin au confiscat 77 de proprietăţi din oraş. Unele dintre acestea ar fi fost cumpărate cu banii obţinuţi din furtul unei monede uriaşe. Dar acesta nu este decât „vârful icebergului”, într-un jaf ce are toate ingredientele unei producții hollywoodiene.

Casele și apartamentele confiscate valorează circa 10 milioane de euro. Și toate săgețile în acest caz duc spre un clan de cetățeni libanezi, cunoscut sub o singură inițială – R., implicaţi în mai multe jafuri şi spargeri de bănci.

Patru dintre membrii grupării au furat anul trecut, dintr-un muzeu din Berlin, o monedă uriașă, ștanțată cu profilul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, care cântărea 100 de kilograme şi era făcută din aur pur. Poliţiştii cred că obiectul în valoare de 4 milioane de euro a fost topit, iar metalul preţios, vândut.

Într-o conferință de presă organziată joi, procurorul-șef Jorg Raupach a precizat că 16 persoane, aparținând clanului R., sunt anchetate acum pentru spălare de bani. Niciun membru din clan nu a fost arestat încă, transmite Deutsche Welle.

Această operațiune de confiscări este cel mai recent episod dintr-o investigație declanșată în urmă cu patru ani, după jefuirea unei bănci din cartierul berlinez Mariendorf. În timpul spargerii a fost folosit și material explozibil. Explozia aproape că distrug întreaga clădire a băncii Sparkasse. Hoții au fugit cu 9,16 milioane de euro.

Într-o primă etapă a anchetei, unul dintre membrii clanului libanez, Toufic R., a fost condamnat pentru jaf, dar banii nu au fost niciodată recuperați. Ulterior, anchetatorii au observat că unul dintre frații lui Toufic R. începuse să cumpere pe bandă rulantă proprietăți în jurul capitalei germane, chiar dacă bărbatul trăia doar din ajutoare sociale.

„Lucrul dificil cu aceste structuri bazate pe familie este că ai nevoie de indicii. Îți trebuie conturi bancare, desfășurătorul operațiunilor de depunere și extragere de bani, este ca un puzzle uriaș. Există o ilegalitate, banii au dispărut, dar unde s-au dus? Să poți reface drumul acelor bani este adeseori foarte dificil, dar în cazul de față, ne îndreptăm spre un success parțial, a declarat procurorul-șef Raupach, citat de Deutsche Welle.

Clanul R. este suspectat și de alte spargeri spectaculoase în Berlin din ultimii ani.

Jorg Raupach a subliniat însă că, deocamdată, nu există o „conexiune evidentă” între schemele de spălare a banilor și furtul monedei de aur.

O modificare legislativă introdusă anul trecut în Germania le-a înlesnit polițiștilor munca în combaterea crimei organizate, prin faptul că acum pot confisca proprietățile suspecților.

„Înainte, ne trebuia o legătură mult mai puternică între infracțiunea inițială și proprietatea confiscată. Acum putem ajunge la proprietăți care nu sunt legate, ca valoare financiară, cu suma din infracțiunea inițială”, a explicat procurorul Thorsten Cloidt.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri