Conflict în familia regală din Iordania. Regele Abdullah al II-lea îi limitează deplasările și comunicațiile fratelui său vitreg

Data publicării:
Fostul prinț moștenitor al Iordaniei, Hamzah bin Hussein, trece pe langa mai multi oameni in timp ce participa la o ceremonie
Fostul prinț moștenitor al Iordaniei, Hamzah bin Hussein, într-o fotografie de arhivă. Foto: Profimedia Images

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a emis joi un decret prin care îi restricţionează comunicaţiile, domiciliul şi deplasările fratelui său vitreg, prinţul Hamzah, relatează agenția germană dpa, preluată de Agerpres.

Luna trecută, prinţul Hamzah anunțase că renunţă la titlu, deoarece convingerile şi valorile moştenite de la tatăl său sunt ireconciliabile cu „abordările, politicile şi metodele actuale ale instituţiilor” familiei regale.

„Am decis să aprob o recomandare a Consiliului, format conform legii familiei regale, de a restricţiona contactele, reşedinţa şi deplasările prinţului Hamzah”, arată decretul regal publicat joi de agenţia oficială de presă Petra.

Documentul precizează că recomandarea a fost făcută în 23 decembrie, însă regele a aşteptat pentru a-i da prinţului ocazia să îşi revizuiască comportamentul şi „să revină pe calea autoreflecţiei”.

Anunţul neaşteptat al prinţului, că renunță la titlu, a fost făcut la exact un an după ce 21 de persoane au fost arestate din cauza unui presupus complot împotriva regelui. S-a spus atunci că prinţul Hamzah era în nucleul conspiraţiei, iar potrivit unor informaţii, el s-a certat făţiş pe acest subiect cu fratele său vitreg, regele.

Iniţial, prinţul a fost arestat la domiciliu, însă ulterior şi-a reafirmat loialitatea faţă de Abdullah şi şi-a cerut scuze într-o scrisoare în care recunoştea că a greşit.

La câteva zile după aceea, regele Abdallah al II-lea a făcut prima sa declarație pe această temă și a vorbit despre „șocul, durerea și furia” pe care le-a simțit atunci când a aflat despre un presupus complot de destabilizare a regatului.

Un fost consilier de top al regelui Iordaniei și un membru al familiei regale - un văr îndepărtat al suveranului - au fost condamnați în cele din urmă la 15 ani de închisoare, în cazul presupusului complot pentru îndepărtarea de pe tron a lui Abdullah al II-lea.

Hamzah a fost prinţ moştenitor până în 2004, când regele Abdallah i-a retras acest titlu, pe care i l-a acordat în 2009 fiului său.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri