Confruntare televizată între Emmanuel Macron și Marine Le Pen. „Depindeți de domnul Putin”/ „Ați făcut populația să sufere”

Data actualizării: Data publicării:
Paris: Debate between Emmanuel Macron and Marine Le Pen on french TV
Președintele francez Emmanuel Macron și contracandidata sa la alegerile prezidențiale, Marine Le Pen - reprezentanta extremei-dreapta. Foto: Profimedia Images

Președintele francez Emmanuel Macron și contracandidata sa Marine Le Pen se înfruntă miercuri într-o dezbatere televizată aprinsă privind subiecte precum îmbunătățirea puterii de cumpărare a alegătorilor și conducerea țării. Aceasta este singura confruntare dintre cei doi înainte de alegerile prezidențiale de duminică.

Dezbaterea televizată tensionată a fost presărată cu remarci precum „nu mă întrerupe”, „asta e greșit” și acuzații reciproce privind o viziune restrânsă și neambițioasă asupra Franței și viitorului țării, transmite Reuters.

„Încetați să mai amestecați lucrurile”, i-a spus Macron contracandidatei Le Pen în timpul unui schimb tensionat de replici privind datoria Franței. „Nu mă învățați pe mine”, a răspuns Le Pen.

Pentru Le Pen, care este în spatele lui Macron în sondaje, dezbaterea mult așteptată este o șansă să convingă alegătorii că are statura unui președinte și că aceștia nu ar trebui să se teamă de preluarea puterii de către extrema-dreaptă.

„Voi face prioritatea mea absolută în următorii cinci ani să le dau francezilor banii înapoi”, a spus Le Pen, lovind dur bilanțul de președinte al lui Macron, despre care spune că a făcut populația să „sufere”.

„Aș vrea să le spun că este posibilă o altă opțiune”, a spus Le Pen, adăugând: „Voi fi președintele costului de trai”.

Una dintre cele mai tari linii de atac ale lui Macron împotriva rivalei sale de extremă-dreapta a fost admirația ei din trecut față de președintele rus Vladimir Putin, un credit pentru campania din 2017 obținut printr-o bancă rusească și recunoașterea anexării ruse a Peninsulei Crimeea.

„Depindeți de puterea rusă, depindeți de domnul Putin. Ați făcut un împrumut de la o bancă rusească”, i-a spus Macron oponentei.

„Multe dintre alegerile dumneavoastră pot fi explicate prin această dependență”, a spus el, adăugând: „Nu vorbiți altor lideri, le vorbiți bancherilor dumneavoastră atunci când vă adresați Rusiei, asta e problema”.

În acest schimb de replici, în care Macron i-a spus lui Le Pen „Glumiți?”, Le Pen a respins acuzațiile, spunând: „Sunt o femeie complet liberă și independentă”.

Având în vedere că rata șomajului a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 13 ani, Macron a spus că este mândru de crearea locurilor de muncă în timpul mandatului său și a adăugat: „cea mai bună cale de a obține putere de cumpărare este lupta cu șomajul”.

Cei doi candidați au continuat să se întrerupă la începutul dezbaterii, Le Pen spunând că „în viața reală” propunerile ei ar îmbunătăți situația alegătorilor mult mai mult decât cele ale oponentului, în vreme ce Macron a spus că multe dintre propunerile acesteia nu sunt realiste.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri