Confruntat cu proteste, guvernul polonez transmite medicilor că „avortul este legal dacă prin el se salvează viața mamei”

Data publicării:
Protesters hold portraits of Mrs. Iza during the march in Warsaw..Thousands of protesters took to the street of Warsaw under the slogan ''March for Iza'' to mark the first anniversary of a Constitutional Court ruling that imposed a near-total ban on abortion, and also to commemorate the death of pregnant Polish woman Iza
Moartea Izabelei a stârnit proteste de stradă în Polonia. Foto: Profimedia

Ministerul sănătății din Polonia a transmis, duminică, noi instrucțiuni pentru medici cu mesajul că o sarcină poate fi întreruptă dacă viața sau sănătatea mamei este în pericol, relatează Euronews. Decizia vine în contextul legislației anti-avort adoptată de puterea reacționar-conservatoare de la Varșovia, din cauza cărei a murit, recent, o femeie de 30 de ani. Femeia a murit de septicemie după ce medicii au refuzat să întrerupă o sarcină cu probleme, de teama că ar putea ajunge la închisoare.

Femeii i se rupsese, anterior, apa, iar fătul avea șanse minime de supraviețuire, în situația în care suferea și de malformații. Medicii care s-au ocupat de ea au fost suspendați, iar procurorii investighează, acum, cazul.

„Copilul are 485 de grame. Deocamdată, din cauza legii avortului, trebuie să aștept. Nu pot face nimic. (Medicii - n. red.) o să aștepte până moare sau se întâmplă ceva, iar dacă nu, pot să fac septicemie”, i-a scris femeia mamei sale într-un mesaj, potrivit postului TVN24.

În urma acestui deces care putea fi prevenit, polonezii au ieșit în stradă în toată țara de-a lungul weekend-ului și au protestat împotriva noii legislații extrem de restrictive în ce privește avortul. Miile de protestatari au ținut luminițele telefoanelor aprinse și au ținut un moment de tăcere în memoria femeii.

„Faptul că oamenii mor este o realitate biologică. Există și erori medicale, unii oameni sunt bolnavi, iar uneori, din păcate, femeile mor în timpul nașterii”, spunea, anterior, Marek Suski, politician PiS, în legătură cu acest caz. 

Ministerul a accentuat că legislația prevede că sarcina poate fi întreruptă dacă sănătatea femeii este în pericol și cu atât mai mult atunci când există o amenințare la adresa vieții sale. Indicațiile ministerului au inclus și un ghid în ce privește pierderea prematură a fluidului amniotic în timpul sarcinii.

„Trebuie accentuat clar că medicilor nu trebuie să le fie teamă să ia decizii bazate pe experiența lor și pe cunoașterea medicală existentă”, a transmis guvernul polonez.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri