Conservatorii se mențin la putere în Polonia. Partidul lui Kaczynski câștigă detașat alegerile legislative

Data actualizării: Data publicării:
Jaroslaw Kaczynski
Jaroslaw Kaczynski. Foto: Guliver/Getty Images

Conservatorii naţionalişti, la putere în Polonia, au câştigat, după cum era prevăzut, alegerile legislative de duminică şi ar urma să-şi menţină chiar și majoritatea absolută din Parlament, potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Cu 43,6% din voturi, Partidul Lege şi Justiţie (PiS) al președintelui Jaroslaw Kaczynski ar urma să deţină 239 de locuri în camera inferioară, care are 460 de locuri, potrivit Institutului Ipsos.

„Deşi un front puternic a fost împotriva noastră, am reuşit să câştigăm”, a declarat Kaczynski la sediul partidului său. „Sper că mâine (odată cu anunţarea rezultatelor oficiale - n.r.) se va confirma succesul nostru. Înaintea noastră se află patru ani de muncă grea”, a continuat el.

Stânga revine în Parlament după patru ani de absență, iar o formațiune extremistă va avea 11 deputați

 „Trebuie să ne gândim la ce am reuşit să realizăm şi la ce a făcut ca o parte a societăţii să considere că nu trebuie să ne susţină”, a mai spus liderul PiS, considerat cel mai influent politician al Poloniei.

Principala formaţiune de opoziţie, Coaliţia Civică (KO, centristă), deţine 27,4% din voturi şi ar urma să aibă 130 de deputaţi în Dietă, urmată de stânga (11,9% şi 43 de deputaţi) care revine în Parlament după patru ani de absenţă, şi Partidul Ţărănesc PSL asociat cu mişcarea antisistem Kukiz'15 (9,6% şi 34 de deputaţi).

Pe de altă parte, o formaţiune de dreapta antisistem, care include ultra-liberali şi naţionalişti anti-migranţi, Confederaţia, intră în parlament cu 6,4% din voturi şi 11 deputaţi.

Viktor Orban le transmite felicitări prietenilor polonezi

Fără a se bucura de același succes electoral ca prietenii conservatori din Polonia, premierul ungar Viktor Orban, care a trecut și el duminică prin emoțiile alegerilor locale, i-a felicitat pe aliaţii săi naţionalişti polonezi pentru victoria obţinută în alegerile generale de duminică.

„În Polonia au avut loc astăzi alegeri foarte importante, din punctul de vedere al Ungariei, în care partidul de guvernământ polonez şi-a asigurat o majoritate de locuri în parlament şi va putea să formeze un guvern singur”, a declarat Orban într-o conferinţă de presă, relatează Agerpres. „Îi felicităm pe prietenii noştri polonezi”, a menţionat premierul ungar, al cărui partid Fidesz, naţional-conservator, a fost învins duminică în alegerile municipale la Budapesta de opoziţia unită în jurul unui candidat de centru-stânga, potrivit unor rezultate parţiale.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri