Consilier al lui Viktor Orban: „Ştiam că trebuie să spargem blestemul Trianonului”

Data actualizării: Data publicării:
Gergely Gulyás, şeful Cancelariei Prim-Ministrului Ungariei
Gergely Gulyás, şeful Cancelariei Prim-Ministrului Ungariei. Foto: Profimedia

Trianonul încă îi mai doare şi astăzi pe toţi maghiarii, a spus Gergely Gulyás, şeful Cancelariei Prim-Ministrului Ungariei. Declarația a fost făcută la premiera filmului „Béke - A nemzetek felett” („Pace - Deasupra naţiunilor”) la Budapesta.

„De la Trianon încoace, ne aflăm la cea de-a patra generaţie a unei naţiuni vechi de peste 1.000 de ani, a unei naţiuni care în urmă cu 102 ani a fost condamnată la moarte de către marile puteri victorioase ale Primului Război Mondial, căreia i-a fost greu să supravieţuiască şi căreia şi acum, un secol mai târziu, îi este la fel de greu să trăiască în umbra Trianonului”, a spus Gulyás.

„Am învăţat, în ultimul secol, că o naţiune poate fi unită nu numai în cadrul unei ţări, ci şi peste graniţele fizice”, a adăugat politicianul maghiar, potrivit MTI.

„Dacă este să evaluăm cu mintea şi cu inima tragedia care ni s-a întâmplat nouă, maghiarilor, comunităţii noastre naţionale, locurilor locuite de noi, familiilor noastre, strămoşilor noştri, Trianonul încă îi mai doare şi astăzi pe toţi maghiarii. În viaţa fiecărei generaţii de maghiari soseşte la un moment dat clipa în care trebuie să experimenteze gravitatea acestei tragedii” a mai adăugat şeful de cancelarie.

Gulyás a mai spus că din 2010 încoace, în politicile naţionale ale Ungariei a avut loc o schimbare fundamentală.

„Ştiam că trebuie să spargem blestemul Trianonului. Blestemul care ne afectează, în acelaşi timp, atât pe noi, maghiarii, cât şi întreaga Europă Centrală. De aceea, în Constituţia Ungariei am afirmat faptul că purtăm – şi nu doar simţim – o responsabilitate instituţională pentru naţiunea maghiară”, a adăugat oficialul maghiar.

În timp ce tot mai multe ţări din Europa se luptă pentru ca în interiorul graniţelor acestora să se vorbească limba maternă, la un secol de la Trianon, în afara graniţelor Ungariei milioane de oameni din întreaga lume continuă să se simtă maghiari şi să vorbească limba maghiară, a continuat el.

„Sarcina secolului următor este ca maghiarii să îşi păstreze identitatea; să devenim mai puternici, iar comunităţile noastre să crească”, a spus Gergely Gulyás.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri