Consiliul UE accelerează pregătirea sancțiunilor împotriva Rusiei. Aurescu: Sancțiunile - „cel mai puternic instrument la îndemâna UE”

Data actualizării: Data publicării:
Consiliul afaceri externe UE
Consiliul afaceri Externe de la Bruxelles, 24 ianuarie 2022. Foto: consilium.europa.eu

Miniștrii de externe ai statelor membre UE au adoptat luni un document în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles, în care condamnă agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și au convenit accelerarea pregătirii de sancțiuni împotriva Moscovei, în cazul unei invazii. Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a declarat înainte reuniunii că sancțiunile sunt „cel mai puternic instrument” care poate împiedica agresiunea Rusiei.

Miniștrii europeni de externe au discutat luni la Consiliul Afaceri Externe (CAE) de la Bruxelles despre situația europeană de securitate, în contextul tensiunilor provocate de amenințarea Rusiei la adresa Ucrainei.

Șefii diplomațiilor au adoptat un document în care „condamnă agresiunea continuă și amenințările Rusiai la adresa Ucrainei și cheamă la dezescaladarea situației, potrivit unui comunicat de presă al Consiliului UE.

Uniunea Europeană își „confirmă sprijinul neclintit pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și a celorlalți parteneri din Vecinătatea Estică”.

În concluziile reuniunii, Consiliul reiterează că „orice agresiune militară a Rusiei împotriva Ucrainei va avea consecințe masive și costuri severe. Acestea includ o gamă largă de măsuri restrictive sectoriale și individuale, care vor fi adoptate în coordonare cu partenerii. UE a accelerat pregătirile în această direcție”. 

Concluziile reuniunii CAE pot fi citite integral aici: Concluzii CAE 24 ian 2022.

Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a declarat luni, înaintea reuniunii, că sancțiunile reprezintă „cel mai puternic instrument la îndemâna UE pentru a descuraja o agresiune viitoare din partea Rusiei. De aceea, consider că trebuie să grăbim pregătirea sancțiunilor și sper că și Concluziile Consiliului pe care le vom adopta astăzi vor evidenția acest lucru, în mod hotărât. 

Apoi, bineînțeles, trebuie să sprijinim în continuare reziliența Ucrainei și a celorlalți parteneri din Vecinătatea Estică. Trebuie să continuăm să dezvoltăm instrumente și eforturi ale UE pentru a ne implica mai mult în soluționarea celorlalte conflicte prelungite din regiune”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri