Consulul Rusiei, dat afară din Japonia

Data actualizării: Data publicării:
Japonia steag
Consulul Rusiei, dat afară din Japonia. Foto: Profimedia Images

Ministrul japonez de externe Yoshimasa Hayashi i-a ordonat consulului rus să părăsească Japonia până în 10 octombrie, scrie Reuters.

Decizia îl vizează pe consulul din Sapporo, a informat marți agenția de presă Kyodo.

Ordinul vine după ce Tatsunori Motoki, consulul japonez la Vladivostok, a fost supus unui „interogatoriu coercitiv” de către FSB, serviciul de securitate al Rusiei.

Potrivit FSB, consulul a fost prins în flagrant în timp ce primea informaţii secrete despre efectele sancţiunilor occidentale asupra situaţiei economice din Extremul Orient rus. FSB susținea că diplomatul japonez a primit informaţii clasificate şi despre cooperarea Rusiei cu o ţară din regiunea Asia-Pacific nespecificată, în schimbul unei „recompense monetare”.

Motoki Tatsunori a fost declarat „persona non grata” de către Moscova.

Ministerul de Externe al Japoniei l-a convocat pe ambasadorul Rusiei, Mihail Galuzin, pentru a da explicații despre acest incident, potrivit agenției de presă Kyodo. De asemenea, Tokyo cere scuze oficiale din partea Moscovei, a spus Hayashi, adăugând că guvernul va lua în considerare represalii adecvate.

Drept represalii la sancţiunile economice adoptate împotriva Moscovei pentru ofensiva sa în Ucraina, Rusia a interzis la începutul lunii mai accesul pe teritoriul său a peste 60 de responsabili japonezi, între care şi premierul Fumio Kishida.

Relaţiile ruso-japoneze s-au degradat din aprilie, atunci când Japonia a afirmat public, pentru prima dată din 2003, că insulele Kurile, aflate în nordul arhipelagului, sunt „ocupate ilegal” de Rusia, un diferend teritorial care împiedică semnarea unui tratat de pace între cele două ţări după sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri