Cooperarea „în creştere” dintre Rusia şi China îngrijorează NATO şi SUA

Data actualizării: Data publicării:
Vehicule militare ruseşti şi chinezeşti la exerciţiul militar comun Rusia-China Vostok 2018
Vehicule militare ruseşti şi chinezeşti la exerciţiul militar Vostok 2018. Foto: Profimedia Images

Comandantul forţelor NATO din Europa, generalul american Tod Wolters, a declarat că SUA sunt tot mai îngrijorate de cooperarea în creştere dintre Rusia şi China, care ar putea dăuna atât alianţei nord-atlantice cât şi UE, informează Agerpres

Astfel, în timp ce NATO acuză Rusia că încearcă să destabilizeze Occidentul cu noi arme nucleare, atacuri cibernetice şi acţiuni sub acoperire. Uniunea Europeană, din care majoritatea statelor sunt membre NATO, percep China drept un rival pentru influenţă, precum şi un partener comercial.

„Suntem foarte vigilenţi cu privire la această cooperare în creştere”, a spus generalul Tod Wolters, care a adăugat că „acest progres poate fi în detrimentul Europei şi al naţiunilor din jur”.

Pentagonul a pus contracararea Chinei şi Rusiei în centrul strategiei sale din 2018, deşi cheltuielile americane pentru apărare le depăşesc pe cele ale Moscovei şi Beijingului.

Din punct de vedere istoric, relaţiile între Rusia şi China, care au o frontieră comună de 4.200 km, au fost marcate de neîncredere, naţionaliştii ruşi avertizând că influenţa Chinei câştigă teren în Extremul Orient rus bogat în resurse minerale.

Rusia a pivotat însă către China după ce a fost pedepsită cu sancţiuni occidentale pentru anexarea Peninsulei Crimeea de către Ucraina în 2014.

În 2018, China şi Rusia au organizat cele mai mari exerciţii militare comune desfăşurate vreodată, la care au participat 300.000 de militari ruşi.

În 2019, preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său chinez Xi Jinping au participat la inaugurarea unui proiect de trei decenii pentru transportul de gaze naturale din Siberia spre nord-estul Chinei.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri