Coreea de Nord a lansat două rachete balistice, la câteva zile după ce a testat o nouă rachetă de croazieră cu rază lungă de acțiune

Data actualizării: Data publicării:
Kim Jong-un, dictatorul Coreei de Nord. la o conferinta
Kim Jong-un, dictatorul Coreei de Nord. Foto: Profimedia Images

Coreea de Nord a lansat miercuri două rachete balistice în direcţia mării, a informat șeful statului major al Coreei de Sud, la câteva zile după ce Phenianul a anunţat că a efectuat un test reuşit al unei noi rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune. Şi Garda de coastă niponă a raportat lansarea dinspre Coreea de Nord a unui obiect care ar putea fi o rachetă balistică. 

Pentru moment, ținta rachetelor sau raza lor de zbor nu este clară, notează BBC. Armata sud-coreeană a transmis că și-a consolidat măsurile de monitorizare a Coreei de Nord și colaborează în tot acest timp cu SUA pentru a-și menține pregătirea defensivă.

Şi Garda de coastă niponă a raportat miercuri lansarea dinspre Coreea de Nord a unui obiect care ar putea fi o rachetă balistică şi care a căzut în afara zonei sale economice exclusive.

Premierul japonez Yoshihide Suga a calificat drept "revoltătoare" noua lansare şi a condamnat gestul nord-coreenilor ca fiind o ameninţare pentru pacea şi securitatea în regiune.

Noua lansare vine la două zile după ce agenţia oficială de presă nord-coreeană KCNA a anunţat că în weekend a avut loc un test reuşit al unei rachete de croazieră cu rază lungă, evocând o "armă strategică de mare importanţă". A fost primul astfel de test după şase luni, iar potrivit unor experţi descrierea făcută de nord-coreeni ar putea indica faptul că racheta testată în weekend este capabilă să transporte focoase nucleare, notează Agerpres.

Testul cu rachetă efectuat de către Coreea de Nord reprezintă ''ameninţări'' pentru vecinii săi, a reacţionat duminică Pentagonul.

"Această activitate subliniază dezvoltarea continuă de către Coreea de Nord a programului său nuclear şi ameninţările pe care aceasta o reprezintă pentru vecinii săi şi comunitatea internaţională", a transmis Pentagonul într-un comunicat.

Puterea americană a reluat angajamentul "solid" de a apăra Coreea de Sud şi Japonia împotriva Phenianului. Aproape 28.500 de soldaţi americani sunt staţionaţi în sudul peninsulei.

Mai multe rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU interzic Phenianului să îşi continue programele de arme nucleare şi rachete balistice. Dar, deşi este afectată de numeroase sancţiuni internaţionale, Coreea de Nord şi-a dezvoltat rapid capacităţile militare în ultimii ani sub conducerea liderului Kim Jong Un.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri