Coreea de Nord anunță "dificultăți grave". Un cercetător fugar spune că "doar Phenianul este protejat în caz de epidemie"

Data actualizării: Data publicării:
coreea de nord

O paradă militară imensă care urma să aibă loc sâmbătă în Phenian, pentru a aniversa 72 de ani de la înființarea forțelor armate, a fost anulată, iar motivul ar putea fi apariția coronavirusului în Coreea de Nord, informează news.com.au.

Anul trecut, festivitățile au avut o amploare deosebită, iar însuși Kim Jong-un s-a aflat la prezidiu, în timp ce statul izolat își afișa toate armele noi în fața populației.

Anul acesta nu s-a întâmplat nimic, iar presa locală, controlată de stat, a anunțat că Partidul Muncitoresc combate cu succes "dificultăți grave".

Aceste vești, precum și anularea paradei militare, ar putea fi provocate de apariția coronavirusului în Coreea de Nord. Până acum, virusul s-a extins în 30 de țări și toate statele pe o rază de 3000 de kilometri au raportat cel puțin un caz, cu excepția Mongoliei, care are o densitate foarte scăzută a populației.

Felul în care Coreea de Nord ar fi reușit să evite epidemia a fost dezbătut intens, fiind luate în calcul diferite scenarii.

Site-ul Daily NK din Seul, care oferă informații din Coreea de Nord cu ajutorul surselor locale, a anunțat că cinci persoane au murit deja în orașul chinez Sinuiju, un punct important pentru comerțul dintre cele două țări. Potrivit presei din Coreea de Sud, coronavirusul a ajuns în Coreea de Nord prin comerțul ilegal care se desfășoară peste granița cu China.

"Există mai multe persoane suspecte de coronavirus în Coreea de Nord, deși țara și-a închis granițele", scrie Chosun Ilbo, cel mai citit ziar sud-coreean. "Infecțiile s-au răspândit cel mai probabil prin zonele de graniță unde contrabanda și traficul clandestin există pe scară largă"

Coreea de Nord și-a închis granița de 141 de kilometri cu China și frontiera de 17 kilometri cu Rusia. A interzis accesul turiștilor luna trecută și a anulat zborurile.

Coreea de Nord se confruntă deja cu o penurie de medicamente și echipamente medicale, iar dacă virusul se va răspândi autoritățile locale vor considera că epidemia subminează puterea lui Kim Jung-un.

Cercetător fugit din Nord: "Când există o epidemie, doar Phenianul este protejat"

Choi Jung-hoon, un cercetător fugit din Nord, care acum lucrează la o universitate sud-coreeană, a spus că infrastructura medicală din Coreea de Nord este concentrată asupra capitalei.

"În Coreea de Nord, prioritate au membri guvernului din Phenian", a spus Jung-hoon pentru VOA. "În caz de epidemie, doar Phenianul este complet protejat".

Jung-hoon a mai spus că sistemul de sănătate nord-coreea este slab, așa cum bănuiește lumea. "Nu are echipamente medicale corespunzătoare, fără să mai punem la socoteală alimentare cu electricitate stabilă sau surse de apă în spitale și centre medicale".

Potrivit presei nord-coreene, toate persoanele care intră în capitală sau au călători în afara țării trebuie să fie testate.

Publicația sud-coreeană JoongAng Ilb scrie că o femei a fost diagnosticată cu coronavirus în Pehnian și toți cei care au intrat în contat cu ea au fost introduși în carantină.

În ciudat acestor informații, oficialii și presa din Coreea de Nord neagă existența virusului sau a unei epidemii pe plan local. Un oficial nord-coreean a apărut la televizor duminică seară și a spus că nu există cazuri de coronavirus, însă i-a atenționat pe cetățeni să fie atenți.

Choi Jung-hoon spune că deși o epidemie este probabilă, autoritățile vor încerca să o ascundă.

Editor web: Vlad Mironescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri