Coreea de Nord pregătește un nou test nuclear? Ce indică imaginile din satelit analizate de experți

Data actualizării: Data publicării:
test072117

Coreea de Nord se pregătește de un nou test nuclear subteran, susțin experții americani și sud-coreeni din cadrul Universității Johns Hopkins, care au analizat o serie de imagini din satelit.

Capturile din satelit realizate începând cu 3 septembrie, când a avut loc testul bombei cu hidrogen pe situl principal nord-coreean, Punggye-ri, au dezvăluit echipamente miniere și camioane de marfă în apropierea unui puț excavat la sud de locul de testare.

De asemenea, sateliții au constatat o activitate suplimentară și la punctul de acces subteran cunoscut sub denumirea Portalul Vest, relatează The Telegraph.

Analiștii sunt de părere că daunele provocate de testul precedent asupra structurile subterane ale Muntelui Mantap, accesate prin Portalul Nord, sunt atât de mari și de extinse, încât locul nu mai poate fi folosit pentru alte teste.

O analiză amănunțită a imaginilor a fost publicată pe site-ul 38 North al Universității Johns Hopkins pe 12 septembrie și reconfirmă „numeroase alunecări de teren” de-a lungul sitului nuclear Punggye-ri de pe versanții Muntelui Mantap, „în urma celui de-al șaselea test nuclear al Coreei de Nord”.

Coreea de Nord a declarat miercuri că își va accelera programele militare interzise, ca răspuns la sancțiunile impuse de Consiliul de Securitate al ONU în urma celui de-al șaselea test nuclear, catalogându-le drept "malefice".

Tot miercuri, Coreea de Sud a confirmat miercuri că urme de xenon radioactiv provin de la ultimul test nuclear efectuat de Coreea de Nord, dar precizează că nu a fost în măsură să stabilească dacă este vorba despre testarea unei bombe cu hidrogen, revendicate de Phenian.

Comisia pentru Siguranţă şi Securitate Nucleară (NSCC) a anunţat că detectorul său terestru de xenon, situat în partea de nord a ţării, a depistat urme ale izotopului xenon-133 în nouă rânduri, iar echipamentul său mobil din largul coastelor de est a depistat urme ale acestui izotop în patru rânduri.

„A fost dificil să se stabilească cât de puternic a fost testul nuclear pe baza xenonului detectat, însă putem să spunem că xenonul provine din Coreea de Nord”, a declarat, într-o conferinţă de presă, la Seul, şeful Comisiei Choi Jongbae.

Comisia nu este în măsură să confirme ce tip de test nuclear a efectuat Coreea de Nord, a mai anunţat el.

Xenonul este un gaz incolor natural, folosit în fabricarea anumitor becuri. Însă xenonul-133 depistat este un izotop radioactiv care nu se găseşte în stare naturală şi care a fost legat de teste nucleare efectuate de Coreea de Nord în trecut.

NSCC a precizat că urmele detectate nu au impact asupra mediului sau populaţiei sud-coreene.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri