Coreea de Nord refuză ajutorul alimentar, deși populația îi moare de foame: „Nu vrem să primim bomboane otrăvite”

Data publicării:
copii care adună boabe de porumb de pe marginea drumului
Coreea de Nord este afectată frecvent de foamete. Foto: Profimedia Images

Regimul nord-coreean refuză primirea de ajutoare umanitare sub formă de alimente și susține că „a depinde” de ajutor extern pentru a rezista penuriei de hrană este comparabil cu a accepta „bomboane otrăvite”, relatează The Guardian. Coreea de Nord se confruntă cu o criză alimentară tot mai acută și cu o creștere a numărului de decese provocate de foamete.

Coreea de Nord a trecut prin mai multe episoade de penurie alimentară în ultimii ani, provocate de dezastre naturale și de sancțiunile internaționale impuse pentru a descuraja regimul din a-și continua programele nucleare și de rachete.

Recent, din cauza Covid-19 și a închiderii granițelor, și comerțul cu China, principalul sponsor al regimului nord-coreean, s-a prăbușit.

Într-un editorial publicat miercuri, publicația de stat a regimului, Rodong Sinmun, a îndemnat la „autonomieeconomică și a susținut că „imperialiștiioferă ajutor economic sub formă de „capcană pentru a jefui și subjuga” țările beneficiare și pentru a „interfera” cu politica lor internă.

„Este o greșeală să încerci să-ți crești economia prin acceptarea și consumarea acestor bomboane otrăvite”, scrie propaganda nord-coreeană.

Ministerul Unificării din Coreea de Sud, care se ocupă de afacerile inter-coreene, a declarat, marți, că în ultima perioadă a crescut numărul de decese cauzat de foamete în unele provincii ale Coreei de Nord.

„Producția alimentară a scăzut de anul trecut și există posibilitatea ca lanțurile de aprovizionare să fie afectate din cauza politicilor statului”, a spus un oficial de la minister. În decembrie, agenția de dezvoltare agricolă sud-coreeană estima că recoltele nord-coreene au scăzut cu 3,8% în 2021, mai ales din cauza condițiilor meteo.

În 2022, Programul Alimentar Global al ONU estima că 10,7 milioane de oameni, peste 40% din populația Coreei de Nord, erau subnutriți și aveau nevoie de ajutor umanitar. Experții spun că numărul acestora a crescut, cel mai probabil, în ultimul an, din cauza dezastrelor climatice, precum secetă, inundații, taifunuri și valuri de căldură.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri