Sari la conținut

Coreea de Nord acceptă să discute cu Coreea de Sud

Coreea de Nord a acceptat vineri propunerea sud-coreeană de discuţii, iar întâlnirea a fost stabilită pentru 9 ianuarie, într-o localitatea de la frontiera celor două țări, acolo unde a fost semnat și armistițiul după războiul din 1950-1953.

Inter-Korean High-Level Talks

Foto: Guliver/GettyImages

Anunțul a fost făcut de Ministerul sud-coreean al Unificării, responsabil pentru relaţiile intercoreene. Răspunsul Coreei de Nord a venit prin fax, după ce miercuri cele două capitale au restabilit linia telefonică dintre ele, suspendată din 2016 ca urmare a înrăutățirii relațiilor.

„Coreea de Nord ne-a transmis în această dimineaţă un mesaj, indicând că acceptă propunerea de discuţii pentru 9 ianuarie, făcută de Sud", a declarat pentru AFP un oficial al ministerului, relatează Agerpres.

Întâlnirea va avea loc la Panmunjom, satul de la frontiera celor două ţări unde a fost semnat armistiţiul în războiul intercoreean.

Purtătorul de cuvânt al ministerului sud-coreean al Unificării, Baek Tae-Hyun, a declarat jurnaliştilor că aceste discuţii vor aborda în principal Jocurile Olimpice de la Pyeongchang, care se vor desfăşura între 9 şi 25 februarie, şi „chestiunea îmbunătăţirii relaţiilor intercoreene”.

Acest dialog va avea loc după doi ani de degradare a climatului în peninsulă, perioadă în care Phenianul a efectuat trei teste nucleare şi şi-a sporit numărul încercărilor de lansare a rachetelor balistice.

În prezent, regimul nord-coreean afirmă că şi-a atins obiectivul militar, acela de a fi în măsură să ameninţe cu lovituri nucleare întreg teritoriul continental american.

Liderul de la Phenian, Kim Jong-Un, s-a folosit, luni, de mesajul său de Noul An pentru a întinde o mână Seulului, care a răspuns propunând organizarea pe 9 ianuarie de discuţii la înalt nivel la Panmunjom.

Între timp, cele două state coreene şi-au repus în funcţiune, miercuri, legătura lor telefonică, tăiată din 2016.

Pe de altă parte, Washingtonul şi Seulul au convenit joi seara să-şi amâne manevrele militare prevăzute în timpul Jocurilor Olimpice de Iarnă, un semnal de aplanare a tensiunilor dat regimului nord-coreean.