Coreea de Nord condamnă „dictatura” din Sud, în urma haosului provocat de invocarea legii marțiale

Data publicării:
Dictatorul nord-coreean Kimh Jong-un
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un Foto: Profimedia

Coreea de Nord a rupt tăcerea în legătură cu tulburările politice din Coreea de Sud. Presa de la Phenian a descris, fără niciun indiciu aparent de ironie, modul în care președintele sud-coreean a dezlănțuit o „dictatură asupra poporului”, scrie The Guardian.

Comentariul, publicat miercuri de agenția de presă KCNA din Coreea de Nord, a marcat prima dată când regimul a comentat public asupra haosului care a urmat încercării condamnate a președintelui Yoon Suk Yeol, de săptămâna trecută, pentru eliminarea a ceea ce el a descris ca fiind „forțe pro nord-coreene, anti-statale”.

„Marioneta Yoon Suk Yeol, care se confruntase deja cu o criză gravă de guvernare și demitere, a declarat legea marțială în mod neașteptat și a dezlănțuit armele dictaturii fasciste asupra oamenilor”, a transmis KCNA.

Presa a descris acțiunea președintelui sud-coreean drept „nebunească” și a numit țara sa o „națiune gangsteră”.

Coreea de Nord, care a fost condusă de trei generații ale dinastiei Kim de când a fost fondată în 1948, este considerată ca având unul dintre cele mai brutale regimuri din lume.

Descrisă în trecut drept „națiune mafio” și „stat gangster”, Coreea de Nord și-a construit o capacitate formidabilă de război cibernetic despre care se crede că i-a adus regimului 3 miliarde de dolari în 2023, potrivit unui raport ONU publicat în februarie.

Cu excepția elitei politice de la Phenian, nord-coreenii trăiesc în sărăcie și suferă de malnutriție, în timp ce liderul Kim Jong-un cheltuiește sume uriașe pentru dezvoltarea rachetelor balistice și a armelor nucleare.

Unii experți cred că regimul de la Phenian speră să folosească frământările de la sud de granița sa în avantajul său.

„Liderii din Rusia, China și în special Coreea de Nord urmăresc cu bucurie tulburările politice din Coreea de Sud, simțind un avantaj geopolitic”, a declarat Leif-Eric Easley, profesor la Universitatea Ewha din Seul, săptămâna aceasta.

„Regimurile autoritare cred că, dacă reușesc să rămână la putere, pot supraviețui rivalilor democratici care, în cele din urmă, își fac rău singuri, se confruntă cu disfuncționalități și se luptă cu aliații.”

Ordinul lui Yoon, care a durat doar șase ore, înainte de a fi respins în parlament, a aruncat a patra democrație din Asia în cea mai gravă criză din ultimele decenii și a stârnit îngrijorare cu privire la capacitatea sa de a lucra cu partenerii săi din regiune pentru a aborda amenințarea nucleară a Coreei de Nord.

Săptămâna aceasta, Ministerul Apărării din Coreea de Sud a fost nevoit să confirme că Yoon era încă comandantul-șef al armatei țării sale.

Articolul nord-coreean, care a apărut și în Rodong Sinmun, ziarul oficial al partidului de guvernământ al Muncitorilor din Coreea, a menționat că soldați și elicoptere militare au fost dislocate marțea trecută într-o încercare nereușită de a împiedica deputații sud-coreeni să intre în clădirea Adunării Naționale.

S-a referit, de asemenea, la protestele de amploare – adunări care nu ar fi permise niciodată în Nord – care au avut loc în timp ce membrii partidului lui Yoon au boicotat o moțiune a opoziției de demitere a președintelui sâmbătă seara.

Ziarul a publicat fotografii ale protestelor, inclusiv cele cu oameni fluturând bețișoare strălucitoare K-pop și ținând bannere care cer demiterea lui Yoon.

Editor : Ș.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Doi americani s-au dus într-un supermarket din România și au fost uimiți de ce au găsit. Mă întreb dacă...
Digi FM
Cu ce pleacă Regele Charles din România? Contele Tibor Kálnoky dezvăluie preferințele regale
Pro FM
Fosta soție a lui CRBL a luat-o de la zero, în Moldova, după divorț: "Am dat tot ce am avut. Sunt și zile în...
Film Now
Un bărbat care s-a dat drept Brad Pitt a convins o femeie să-i dea 830.000 de euro. Ce scuză a născocit...
Adevarul
Cât de justificată ar fi suspendarea lui Klaus Iohannis și ce urmări ar putea să aibă. Analist: „Am intra...
Newsweek
Cine sunt cei 2.300.000 pensionari ce vor lua la pensie un ajutor de 3.000 lei? Ce cumpără cu banii?
Digi FM
Maia Morgenstern, insultată la Teatrul Evreiesc de Stat, unde muncește de 45 de ani: "Ce cauți tu aici? De ce...
Digi World
O norvegiancă de 21 de ani, cea mai tânără persoană care ajunge la Polul Sud pe schiuri, singură şi fără...
Digi Animal World
Comportamentul ciudat al crocodililor șochează localnicii: „Arată ca niște oameni care se îneacă. Vor să ne...
Film Now
Jane Seymour l-a luat la ea acasă pe fostul ei coleg din "Dr Quinn", Joe Lando. Actorului i-a ars locuința...
UTV
Kanye West a postat o imagine scandaloasa cu Bianca Censori in cel mai mic bikini din lume, dar a sters-o...