Coreea de Nord trece prin cel mai mare dezastru naţional, de la foametea de acum 20 de ani

Data publicării:
coreea de nord
Sursa: Getty Images

Economia Coreei de Nord trece prin cea mai cumplită recesiune din ultimele două decenii. Produsul Intern Brut al republicii asiatice a scăzut cu 3,5% anul trecut, marcând astfel cel mai mare declin de la scăderea de 6,5% din 1997 când ţara izolată trecea printr-o foamete devastatoare.

Scenes Of North Korea As Tensions Ease Between North And South
FOTO: Getty Images

Potrivit Băncii Naţionale a Coreei de Nord, această scădere abruptă a economiei este strâns legată de sancţiunilor internaţionale impuse programelor nucleare ale Phenianului.

În acelaşi timp, datele arată că producţia industrială, care reprezintă aproximativ o treime din economia ţării, a scăzut cu 8,5%, marcând de asemenea cel mai mare declin din ultimii 20 de ani. Atunci, producţia din fabrici se prăbuşea din cauza restricţiilor impuse petrolului şi altor resurse energetice din ţară.

Acum, oficialii coreeni spun că producţia industrială este afectată în cea mai mare parte de interdicţiile care vizează exportul. Coreea de Nord a exportat anul trecut cu aproape 40% mai puţin decât în 2016. De asemenea, sectorul agriculturii a scăzut cu 1,3% în timp ce construcţiile au bifat un declin de peste 4 procente. Este cu atât mai îngrijorător cu cât această recesiune economică vine într-un moment în care analiştii subliniază nevoia Coreei de Nord de a trece la dezvoltare economică, ca urmare a măsurilor anunţate anul acesta de liderul Kim Jong Un.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri