Cum a relatat presa din Coreea de Nord asasinarea generalului iranian Qasem Soleimani

Data actualizării: Data publicării:
soleimani

Conflictul izbucnit între SUA şi Iran după asasinarea generalului Qasem Soleimani a fost în prim plan în presa din aproape întreaga lume. Nu şi în Coreea de Nord, potrivit publicaţiei Stars and Stripes, citată de Mediafax. 

Presa din statul comunist, controlată de regim, abia dacă a relatat despre asasinarea fostului lider al Forţei Quds. Luni, între ştirea despre un discurs ţinut de Kim Jong-un şi una despre vizita liderului suprem la o fabrică de fertilizatori, agenţia de ştiri de stat KCNA a strecurat informaţia că Rusia şi China condamnă un atac al SUA în Bagdad. În ultimul paragraf s-a scris că a fost ucis comandandul Forţei Quds, personaj necunoscut pentru cetăţenii de rând din statul asiatic izolat.

„Faptul că nu au menţionat numele lui Soleimani indică faptul că asasinarea acestuia este un subiect sensibil în interiorul regimului de la Phenian”, a declarat Rachel Minyoung Lee de la serviciul de ştiri NK Pro. Marţi, KCNA a publicat o ştire despre protestele anti-război din Washington.

Analiştii cred că regimul din Coreea de Nord nu se aştepta ca Donald Trump să ia o măsură atât de radicală, precum asasinarea unui comandant militar important. Mai mult, populaţia nu trebuie să ştie că lideri importanţi pot fi eliminaţi de americani. Presa din Coreea de Nord nu a relatat nici despre moartea unor alte personaje cunoscute, precum Saddam Hussein sau Moammar Gaddafi.

Generalul-maior Qasem Soleimani a fost ucis pe 2 ianuarie într-un atac cu dronă care a avut loc în apropierea Aeroportului Internaţional din Bagdad.

Editor: I. I. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri